Stručný souhrn z článku:

Brambory jsou výživné, zdravé a cenově dostupné potraviny, které lze využít v mnoha různých jídlech.

Jednou z oblíbených možností jsou domácí bramborové krokety s různými náplněmi, jako je sýr, šunka nebo sušená rajčata.

Tento článek také nabízí krok za krokem postup pro přípravu těchto lahodných kroket, které lze smažit nebo péct v troubě.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

O bramborách by se daly pět dlouhé ódy. Jsou výživné, zdravé, mají málo kalorií a dají se z nich připravit desítky různých jídel – slaných i sladkých. Výhodou je i jejich nízká cena, za pár korun tak nasytíte celou rodinu. Navíc jsou výborné nejen jako příloha, ve správné úpravě poslouží klidně jako hlavní chod. A platí to i o domácích kroketách.

Z obyčejných brambor udělejte pochoutku, po které se zapráší. Ve videu najdete postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube


Chuťové experimenty

Krokety můžete podávat k pečenému nebo dušenému masu, výborně chutnají také v kombinaci se zvěřinou. Pokud k nim nachystáte jednoduchý dip z tvarohu, můžete je servírovat i jako jednoduchou večeři nebo pohoštění pro návštěvy. Klidně si vyhrajte i s náplněmi – do základního těsta lze přidat oblíbený sýr, nakrájenou šunku, slaninu, tuňáka, sušená rajčata nebo bylinky. Na smažení je nejlepší fritovací hrnec, ale pokud ho nemáte, vystačíte s rendlíkem a vyšší vrstvou oleje. A pokud preferujete zdravější variantu, upečte je v troubě nebo horkovzdušné fritéze.

Domácí bramborové krokety se sýrem

Doba přípravy: 45-60 minut

Ingredience:

  • 700 g brambor (varný typ B nebo C)
  • 30 g másla
  • 2 žloutky
  • 5 lžic strouhaného sýra
  • 1 rozšlehané vejce
  • hrubá mouka
  • strouhanka
  • sůl

Příprava:


1) Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a vložte je do studené osolené vody. Vařte asi 15 minut, dokud zcela nezměknou.

2) Slijte všechnu vodu, přidejte máslo a brambory důkladně rozšťouchejte na kaši. Poté ji nechte 5-10 minut zchladnout.

3) Do kaše vmíchejte žloutky, sýr a přisypte tři lžíce hrubé mouky. Pokud bude těsto řídké, přidejte mouku navíc.

4) Rukama vytvarujte kuličky nebo válečky. Namočte je do rozšlehaného vejce a poté obalte ve strouhance.

5) V rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu oleje a krokety osmažte ze všech stran dozlatova. Můžete je také péct v troubě, a to 15-20 minut při 170 ºC.

Zdroj: www.jocooks.com, www.bbcgoodfood.com