Placky jsou vděčné a věčné. Jednoduché jídlo z brambor se v různých obměnách připravuje v mnoha zemích. Základem mohou být brambory vařené se slupkou i bez ní, syrové nastrouhané najemno i nahrubo. Někde si vystačí s moukou, někde se přidávají jako pojivo i vajíčka. Tradiční české placky se připravovaly z brambor, mouky a soli a opékaly se nasucho na rozpálené plotně. Před podáváním se pak potřely sádlem nebo máslem. Jedly se samotné jen s hrnkem mléka, ale i jako příloha k pečenému masu nebo drůbeži. Namazané povidly nebo zavařeninou se hravě proměnily v oblíbenou sladkou pochoutku.
K tradičním slovenským specialitám patří bramborové lokše. Podívejte se, jak na ně:
Bramborové placky
Čas přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 600 g brambor vařených ve slupce (varný typ B nebo C)
- 250 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- lžička soli
- sádlo
Příprava:
1) Vařené, vychladlé brambory oloupejte a prolisujte do misky. Můžete je také nastrouhat na jemném struhadle.
2) Přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte hladké těsto.
3) Z těsta ihned začněte pomocí lžíce vykrajovat hrudky. Pokud byste ho nechali dlouho stát, začalo by řídnout.
4) Na pomoučněném vále vytvarujte z hrudek placičky. Poté je opečte nebo smažte do zlatavé barvy. Připravit je můžete na suché pánvi a poté potřít sádlem, nebo je na sádle rovnou usmažit.
5) Placky podávejte jako hlavní chod nebo jako přílohu k dušenému masu.
Tip: Do těsta můžete přidat na kostičky nakrájenou slaninu, salám nebo smaženou cibulku.
Zdroj: www.ireceptar.cz, www.recepty.cz