Majitelé zadali architektce Shiře Lavi extrémně náročný úkol. Takhle obtížně řešitelnou řadovku upravit tak, aby zde bylo plno světla a dokonce i s patrem navíc. Další požadavek byl na velkou knihovnu, kam by se vešla celá sbírka odborných knih majitelů. Knih je však větší než jen průměrné množství. A k tomu všemu bylo zapotřebí vytvořit samostatné pokoje všem pěti dětem.

Obtížné, ne nesplnitelné

Dům z roku 1970 byl nakonec vlastně kompletně přestavěn. Na střeše vznikla nadstavba, která je celá ložnicí majitelů. Terasa kolem je ohraničena vysokou zdí, protože všude kolem jsou vysoké domy, takže byla potřeba vytvořit soukromí. A tak ložnice má velké prosklení na terasu, ale ven do ulice jsou pouze u stropu úzká okna.

Přesuňme se po schodech do prostředního patra. Zde jsou ložnice pro děti a jedna koupelna. Jistě, není to úplně komfortní mít jen jednu koupelnu pro pět lidí, ale víc se sem prostě nevešlo.

Společenské přízemí

Zcela dole je prostor probourán a nejdeme tu kuchyni a obývací pokoj. Prostor se rozšiřuje na přední a zadní dvorek, které ovšem nejsou nijak široké a opět končí vysokou zdí. Jsou moderní, ale útěk do přírody nečekejte. Velká okna přes celou výšku zdi ale dokážou vpustit dostatek světla do interiéru, jinak velmi temného.

A jak se architektka vyrovnala s potřebou velké knihovny? Odsadila schody od zdi a knihovnu z MDF desek dala za ni. Klene se tak přes dvě patra a je efektním i efektivním doplňkem interiéru.

Zajímavá je i šedo-stříbrná kuchyně. Součástí zadní stěny jsou totiž dveře do technické místnosti, kde jsou také některé technologické systémy, jako je řízené větrání centrální klimatizační jednotky.

Čtěte také

Multifunkční hrnec Tefal

Čtěte také

Test multifunkčního elektrického hrnce

  • Jméno: House of Love
  • Lokace: Tel Aviv, Izrael
  • Foto: Shai Gil
  • Autor a zdroj: Shira Lavi