Poutní místa, kostely a chrámy, ale také hřbitovy jsou svým způsobem magické. I pro nevěřící Tomáše. Minimálně nás totiž donutí zvolnit hektické životní tempo a uvědomit si, že na světě jsou i jiné věci než uzávěrky v práci.

Praha: Vyšehrad a hrobka Slavín

Na Vyšehrad se chodí celý rok, tohle místo má své kouzlo i díky výhledům na hlavní město. Součástí rozlehlého areálu je také zdejší hřbitov, který se ve druhé polovině 19. století změnil v národní pohřebiště. Tady odpočívají slavní literáti, hudebníci, malíři a jiné osobnosti společenského života. Procházka mezi náhrobky je svým způsobem venkovní výstavou, některé navrhovali umělci zvučných jmen jako J. V. Myslbek, František Bílek, Bohumil Kafka nebo třeba Otakar Španiel. Součástí hřbitova je rovněž Slavín - hrobka osobností českého národa vybudovaná na přelomu 80. a 90. let 19. století. Na jejím průčelí dodnes můžete číst: „Ač zemřeli, ještě mluví.“

Panenský Týnec: nedostavěný chrám

V lounském okrese najdete městys Panenský Týnec, známý díky bývalému klášteru klarisek, a hlavně nedostavěnému gotickému chrámu Panny Marie s přilehlou barokní zvonicí. K nebi se tyčí monumentální části stěn, pocházející zřejmě ze 14. století. Podle některých pramenů chrám začala stavět huť Petra Parléře a dnes se můžeme jen dohadovat, proč nebyl dokončený. Mnozí návštěvníci tvrdí, že tohle míso má skutečně magickou atmosféru, podle jiných dokonce léčí různé neduhy. Minimálně vám tento výlet nabídne dobrou náladu a radost ze života. Třeba jen proto, že si konečně užijete výlet s celou rodinou.

Neratov: kostel se skleněnou střechou

Je možné mít nebe nad hlavou, i když jste v zastřešeném kostele? V tom neratovském v Orlických horách určitě ano. Kostel Nanebevzetí Panny Marie láká nejen barokním vzezřením, ale hlavně moderní skleněnou střechou. Také patří na seznam našich kulturních památek. Možná ani netušíte, že celý Neratov patří mezi významná poutní místa už od druhé poloviny 17. století. V dobrém slova smyslu za to může i soška Panny Marie a pramen, který u kostela vyvěrá. Svatostánek můžete navštívit kdykoli, pořád má otevřeno. Nicméně pokud chcete vystoupat do věží, je třeba dorazit přes den, přesněji o nedělích mezi 11. až 20. hodinou, v ostatní dny od 9. do 20. hodiny.

Mikulov: Svatý kopeček

Moravský Mikulov není jen centrem vína, jeho další tahák představuje poutní místo Svatý kopeček. Na vrchol až ke kostelíku svatého Šebestiána, zvonici a Božímu hrobu vás dovede křížová cesta, jedna z nejstarších u nás (když vyrazíte z historického náměstí, záhy se na ni napojíte). Nahoře se pokochejte výhledy a můžete znovu sejít dolů. Svatý kopeček je však zajímavý i z pohledu přírody, tady se nachází mnoho chráněných druhů rostlin. Proto se vyplatí ještě projít stejnojmennou naučnou stezkou.