Je to jednoduché, oba recepty nabízí obdobný postup, takže pár sklenic hravě zvládnete třeba při sledování taneční televizní soutěže StarDance. Pokud máte navíc jen pár dýní, zavařeniny ani nemusíte sterilovat, určitě je sníte dříve, než by se stihly zkazit. V opačném případě nebo když je chcete někomu věnovat jako dárek, se sterilizaci nevyhnete.

Kořeněný dýňový džem

Suroviny: 800–1000 g očištěné dýně (v tomto případě Hokkaido), asi 300 g třtinového cukru, 200–400 ml vody (aby dosahovala asi do poloviny množství dýně), 1 pomeranč, 1 citrón, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého kardamomu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička kyseliny citrónové, 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta

Postup: Z očištěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky, můžou být větší. Hokkaido netřeba loupat, jinou dýni zbavte slupky. Kousky vložte do hrnce a podlijte vodou. Přidejte cukr, kyselinu citrónovou, veškeré koření a šťávu z pomeranče a citrónu. Povařte do změknutí. Poté ji i s nálevem rozmixujte. Přidejte pektin rozmíchaný se lžící cukru, a ještě několik minut povařte na mírném plameni. Horký džem plňte do připravených sklenic, důkladně je uzavřete a otočte dnem vzhůru, dokud nevychladnou. Skleničky s džemem také můžete zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut.

Dýňový kompot s pomerančem

Suroviny: 1 kg dýně oloupané a zbavené semínek, 3 větší pomeranče, 1 citrón, cca 100 g Fruktózy Labeta, 1 lžička mleté nebo 1 svitek celé skořice, 1 lžička kyseliny citrónové, cca 500–600 ml vody

Postup: Připravte si čisté skleničky. Dýni nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citrónu, kyselinu citrónovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložte oranžovou nádheru. Na mírném plameni vařte do poloměkka. Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni a zalijte nálevem. Skleničky důkladně uzavřete a sterilizujte v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 minut.
Variace: Místo šťávy z čerstvých pomerančů se nabízí použít stoprocentní ananasový džus.

Zdroj: Labeta