Tímto umělcem nebyl nikdo jiný než Klaus Dauven, umělec zabývající se reverzním graffiti. Ten se rozhodl vytvořit na zdi údolní přehrady Eibenstock umělecké dílo obrovských rozměrů. Použil k tomu vysokotlaké čističe a z až třicet let starých nánosů nečistot vytvořil kresbu, ve které můžete poznat dva pstruhy. Samotné dílo je viditelné díky kontrastu mezi vyčištěnou a nevyčištěnou částí zdi.

Rybí říše a Eibenstock

Tento velkoformátový obraz dostal název „Rybí říše“. S jeho tvorbou pomáhala společnost Kärcher v rámci svého programu kulturního sponzoringu. Oba pstruzi jsou na zdi nad sebou a svojí velikostí zabírají celou šíři přehradní hráze.

Umělec pstruhy vytvořil tak, aby u jednoho byla viditelná pouze záda, u druhého zase jen břicho. Díky tomu je dílo velmi dynamické – vypadá to, jako by se ryby pohybovaly ve vodě.

Proč zrovna pstruh?

Možná se ptáte, proč udělal zrovna pstruha a ne jiný druh ryby? Pstruh potoční, původem z Krušných hor, je ryba, která zvládne přežít jen ve velmi čisté vodě. I proto na tomto uměleckém díle symbolizují kvalitu vody v nádrži na pitnou vodu Eibenstock.

Jak dílo vznikalo?

Tvorba díla byla náročná – nejen z hlediska uměleckého, ale také fyzického. Nákres pstruhů byl nejprve digitalizován a přenesen na plochu zdi, kde byly připevněny značkovací body, které zde rozmístili horolezci. Ty si umělec spojil a sloučil do jednoho obrazce.

Zajímá vás, jak dílo vypadalo? Podívejte se do galerie nebo na video

Zdroj: Youtube

Zdroj: Kärcher