Zapečenému müsli se říká granola, což zní přitažlivě. Ovšem hlavní magnet doma připraveného müsli je v tom, že budete vědět, co dáváte do pusy. A jeho pečením získáte bonus v podobě křupavých soust, která více chutnají.

Zdroj: Youtube

Co máte rádi

Sami si vyberte jednotlivé suroviny, základ je sice daný, ale i v jeho rámci máte velkou variabilitu. Nejde jen o vločky, velký výběr nabízí rovněž ořechy, také semínka, podstatný je med (cukr zcela vynechte), rovněž sušené ovoce.

Suroviny: 300 g ovesných nebo žitných, pohankových či jiných vloček, 150 až 200 g ořechů a semínek podle chuti, 100 g sušeného ovoce, špetka skořice, 2 lžíce kokosu, 50 až 75 g medu, 100 ml javorového sirupu

Postup: Smíchejte sypké suroviny, ořechy předem nakrájejte na menší kousky. Potom přilijte med a javorový sirup (ale kdo chce, může použít jen jedno z toho a upravit množství), přidejte skořici i kokos a rukama směs promíchávejte tak dlouho, dokud se sypké a tekuté složky nespojí. Což je podstatné pro rovnoměrné pečení. Na velký plech rozložte pečicí papír, na něj rovnoměrně navrstvěte směs. Dejte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte přibližně 30 minut. Důležité? Během pečení směs 3x důkladně promíchejte.

A pak máte dvě verze na výběr. Sušené ovoce můžete přimíchat na posledních asi 5 minut pečení, ale nic se nestane, když ho přidáte do už upečené směsi. Po vychladnutí ji uložte do vzduchotěsně uzavíratelné sklenice.

Zdroj: Kuchyně Lidlu