Pěstování ve vodě, tedy hydroponie, je při správných podmínkách rychlejší než v půdě. Navíc nedochází k plýtvání, protože sklízíte jen to, co skutečně spotřebujete, a pouze tehdy, když to potřebujete.

Jedná se o velmi čistou pěstební metodu, díky které je výrazně nižší riziko výskytu škůdců a onemocnění rostlin. Navíc se při tomto pěstování spotřebuje mnohem méně vody a neuvolňují se do ovzduší (na rozdíl od hlíny) spory plísní. Hydroponie se tak hodí i do domácností alergiků.

Pomocí této metody si můžete vypěstovat cokoliv - od bylinek až po pokojové rostliny. Stačí jen vybrat semínka rostlin, které chcete vypěstovat, a poté je umístit na vlhké podložky z kamenné vlny určené k předpěstování. Podložky pak umístěte ideálně na okenní parapet. Přibližně po sedmi dnech uvidíte první dva lístky. V tomto stadiu jsou rostlinky připravené k přesazení do malých květináčků s pemzovými kamínky, které drží vodu a vzduch blízko kořenů a poskytují podporu mladým rostlinkám až do jejich dospělosti.

Pemzové kamínky můžete použít až šestkrát. Jejich čistění je snadné. Stačí je jen přelít vařící vodou. Tím se z pemzy odstraní všechen organický materiál, jako jsou například kořeny.

Bylinkám a zelenině trvá přibližně sedm týdnů, než dorostou do dospělosti. S pokojovými rostlinami, které pěstujete ze sazeniček, je to delší. Nicméně výhodou je, že listy salátu a některých bylinek lze průběžně sklízet během jejich růstu.

Pokud potřebujete ušetřit místo, vytvořte si několik „poschodí“, na kterých budete mít současně rostliny v různých stadiích růstu. Díky tomu si budete moci utrhnout vždy něco čerstvého.

Zdroj: ireceptar.cz, living.cz