O tom, že jsou okurky vhodné při hubnutí, jste už jistě slyšeli. A není divu – jejich plody obsahují 95 až 98 procent vody. A právě vodu potřebují i ke svému úspěšnému růstu. Pokud budou mít okurky vláhy nedostatek, oslabí je to, úroda bude ještě horší. Zálivka u okurek musí být pravidelná a vydatná. Obzvlášť v době přesazování, během kvetení a v době, kdy rostou plody.

Pravidla správné zálivky

  • Zalévejte méně často (stačí jednou týdně), ale vydatně.
  • Zálivka by se měla dostat do hloubky 10 až 20 centimetrů.
  • Nezalévejte listy, okurky by pak mohly být náchylnější na plísně.
  • Hlídejte si teplotu vody, vhodná je vlažná, nikoliv ledová.
Zdroj: Youtube

Jak správně sklízet?

Sklizeň okurek probíhá cca 12 týdnů po výsevu. U salátových okurek se sbírají plody o délce 15 až 20 cm, nakládačky v délce 2,5 až 7 centimetrů. Pokud necháte na rostlině zralé plody příliš dlouho, mohou rostliny shodit plody v mladém stadiu.
Čím dříve plody sklidíte, tím rychleji se budou moct vyvíjet další. Plody okurek nikdy nezkoušejte odkroutit, vždy je opatrně odstřihněte nebo odřízněte.

Sklizené okurky uchovávejte v chladu a temnu, za světla dojde k jejich žloutnutí. V těchto podmínkách vám vydrží déle než týden.

Zdroj: zahrada.cz, ireceptar.cz