Klientem architektů ze studia Geometrium byli starší rodiče třech dětí, kterým už ale dva starší sourozenci odrostli a odstěhovali se do vlastního, zatímco mladší dcera ještě s nimi zůstává. Samozřejmě, že odchod dvou lidí z domácnosti znamená zásadní změnu v provozu bytu o podlahové ploše 73 m2.

Zákazníci měli několik požadavků. Především chtěli změnit rozmístění ložnic tak, aby měli prostor na spaní zvlášť dcera a zvlášť rodiče. Pak chtěli velkou šatnu, které byli ochotni obětovat i druhou koupelnu. V kuchyni pak je podmínkou velký stůl, protože jejich synové přicházejí často na návštěvu.

Hlavní otázkou bylo, jestli je možné spojit balkon s interiérem. Původní odpověď byla, že to nepůjde, protože jde o nosné části domu. Jenže při podrobném průzkumu se ukázalo, že to tak není. Některé části příčky se dají rozebrat, takže je možné začlenit původně dost velký balkon do půdorysu bytu. V něm se objevilo místo pro ložnici majitelů. Ta ovšem není od interiéru oddělena stěnou, ale jen svislými latěmi, které slouží i jako záda pro televizi. V samostatné části přístupné dlouhou chodbou pak je pokoj dcery.

Pokud se projdeme po interiéru, jsou svislé latě použité v interiéru ve větším množství – jako dekorace i jako dělicí příčky. Vypadá to hezky a výrazně to i snižuje cenu stavebních prací.

Čtěte také

Ilustrační fotografie archiv dumazahrada.cz

Čtěte také

Návštěva zahrady plné květin

Materiálově i barevně je byt velmi klidný. Dřevěná podlaha je kombinována s jemnými tóny hnědé, béžové, šedé a bílé. Nejsou tu žádné úlety. Třeba i kuchyně se spíš ve výklenku ukrývá, než by poutala pozornost. Její konstrukce je ale trochu náročnější. Výklenek je výrazně křivý a potřebuje vyspravit dřevěnou deskou, která bude vyfrézována na míru a srovná celý prostor pro zástavbu.