Boty či peněženka vyrobená z pravé kůže, nebo raději z koženky? Komu nevadí si za kvalitu připlatit, vyhraje pravděpodobněji pravá kůže. Přitom rozdíl mezi nimi pouhým okem často ani nepoznáte. Záleží samozřejmě na tom, o jak kvalitní výrobek se jedná. Současné technologie ale natolik pokročily, že odpověď vám napoví krabice nebo štítek.

Zajímavá je i výroba koženky, podívejte se, jak při ní výrobci postupují!

Zdroj: Youtube

Jak už jsme napověděli, rozdíl je na první dobrou viditelný hlavně v ceně. Koženka, vyrobená z umělých, syntetických materiálů, je levnější než kůže ze zvířat. Díky tomu je přístupnější, a přitom na luxusu příliš neubere, o čemž svědčí i její bohaté využití. Populární je v čalounictví, módním průmyslu i při výrobě sedadel luxusních aut.

Koženka vás překvapí svými vlastnostmi

Velkou výhodou koženky je, že se po ní neosypete a na výběr máte z široké škály barev a textur. Oproti kůži ale není tak prodyšná, což může být u některých výrobků problém. Boty či jiné koženkové oblečení nebude tak větrat, zato spolehlivě odpudí vodu. Nikomu neutrhnete hlavu za to, že se mu vylije limonáda na váš koženkový nábytek. Jednoduše ji setřete, a tím prodloužíte svému čalounění život. Po čase ale počítejte s drobnými prasklinami a postupným odlupováním její vrchní vrstvy. Proti kůži je životnost výrazně nižší. Říká se, že koženka má i při správném ošetřování limit životnosti v řádu přibližně deseti let. Kvalitní kůže při správném ošetření může vydržet několikanásobně déle.

Nečekejte tedy, že vám výrobky z koženky vydrží nadosmrti. Při správné péči je můžete užívat poměrně dlouho, ale jedná se o méně odolný materiál. Nevystavujte ho jakékoliv soli – kuchyňské či té obsažené v lidském potu, případně ho pravidelně otírejte. Životnost výrobku se působením soli snižuje.

Zdroje: https://prozeny.cz, https://luxorio.cz