Někdy nám příroda skutečně přeje a množství ovoce, které sklidíme, tomu odpovídá. Ne vždycky je ale v silách majitele a jeho rodiny vše zkonzumovat. Hrozí také situace, že domácí už budou hojnou plodinu na talíři bojkotovat. Spousta úrody se dá samozřejmě rozdat, přátelé či příbuzní, kteří nemají zahradu, domácí produkci velmi ocení. Pokud už jste ale všechny blízké podarovali, potomci se nad zmínkou o konzumaci darů zahrady ošklíbají, ale vám je samozřejmě líto nechat kvalitní plody zkazit, tak právě pro vás jsou následující tipy, jak ovoce ze zahrady využít. Některé jsou osvědčené, ale možná trochu opomíjené, některé jsou méně rozšířené, ale všechny spojuje to, že jsou chuťově vynikající.

Čatní

Tato pochutina původem z indické kuchyně se vhodně uplatní i u nás. A ačkoliv ji máme spojenou spíš se zeleninou, čatní se dá vyrobit i z ovoce a zajímavě dochutí jak masové, tak vegetariánské pokrmy. Jedná se vlastně o hustou omáčku, která svou výraznou chutí doplní základní pokrm. A kromě ochucení jídla má i zdravotní aspekty – stimuluje zažívání a celkově povzbuzuje chuť k jídlu. Je možné najít nesčetně receptů, takže si můžete vybrat podle toho, jaké ovoce potřebujete zpracovat. Existují varianty meruňkové, jablečné, švestkové… Hotové a neotevřené čatní vydrží i rok, takže nemusíte spěchat, abyste všechno rychle snědli. A malé skleničky s pikantní dobrotou můžou posloužit i jako vítaný dárek pro vaše blízké.

Džem

Tuto u nás tradiční pochoutku není potřeba kupovat. Běžná produkce nemusí kvalitou odpovídat vašim představám a kvalitní farmářské či bio produkty zase nejsou zrovna levné. Takže proč nezkusit vyrobit si zavařeninu doma, když naše ovocné stromy či keře přetékají základní surovinou? Není to tak těžké, jak by se mohlo zdát, receptů je opět dostupných nespočet, takže záleží jen na vás, jaký si vyberete. A až získáte rutinu, můžete se pustit i do experimentování s ovocnými kombinacemi a dochucováním.

Smoothie

Další vhodný a zdravý způsob, jak zužitkovat bohatou úrodu ovoce (ale i zeleniny). Pokud se rozhodnete koupit si mixér na smoothie, což není nijak zásadní investice, ceny použitelných modelů se pohybují už kolem tisíce korun, vy i vaše rodina si budete moci kdykoliv připravit tyto lahodné a osvěžující mixované nápoje přesně podle chuti. Sklizené ovoce bude mizet před očima, a navíc si posílíte zdraví přísunem vitaminů, minerálů a vlákniny.

Sušení

Tradiční, ale dneska v domácnostech trochu opomíjená technika uchovávání ovoce. Křížaly ale opravdu není nutné kupovat. A ani nemusíte mít speciální sušičku na ovoce, poslouží i normální pečicí trouba. Usušit se dají nejen plátky z jablek, ale i hrušek, meruňky, švestky apod. Sušené ovoce má tu výhodu, že si ponechává svoji chuť a cenné látky, ale zároveň je mnohem lépe a déle skladovatelné. Proč si tedy nevyrobit takovou zdravou dobrotu? Na sušeném ovoci si pochutnají i děti, kterým navíc prospěje rozhodně víc než kupované sladkosti.

Zdroje: chytré-bydlení.cz, https://zachraňjídlo.cz