Jakou maltu vybrat? To je úplně základní otázka. Na serveru chatař-chalupář se například doporučuje použít speciální malty určené přímo pro zdění z kamene, jako je Baumit malta na kameny plus, která obsahuje speciální pojivo Slagstar. Tato malta je podle výrobce odolná proti tvorbě vápenných výkvětů a mrazuvzdorná a vyzrává bez trhlin.

Nevíte stále, jak na to? Mrkněte na jednoduché video:

Zdroj: Youtube

Jak na stavbu?

Pro stavbu zídky budete potřebovat několik nástrojů a vybavení. K měření délky a výšky zdi budete potřebovat metr a čtyřstopovou vodováhu. Pro aplikaci malty zas zednické špachtle a šňůru, která vám pomůže udržet zeď. Pořiďte si ideálně i kladivo s gumovou hlavicí, které je vhodné pro napínání zednické šňůry. Na konec budete potřebovat také sáček na maltu, abyste ji snadno aplikovali a nanesli na místo.

K dokončení spárování mezi kameny budete potřebovat konkávní spárovač. Je nutné nezapomenout i na ochranné pomůcky, jako jsou rukavice. I při zdění se nezkušený pracant může snadno zranit.

Doporučujeme před aplikací malty navlhčit kameny a následně nanést na každý kámen malou vrstvu malty. Dále je důležité pečlivě vyplnit všechny mezery mezi kameny, aby byla zídka pevná a stála dobře. Po dokončení zídky je vhodné nechat maltu zcela vyzrát, nejlépe alespoň 3 týdny, aby se dobře zatvrdila a zídka tak získala potřebnou pevnost.

Při spojování kamenných zdí je důležité zvolit vhodnou maltu a postupovat pečlivě a přesně. Pokud dodržíte správné postupy, můžete si být jisti, že vaše kamenná zídka vydrží všechno.

Zdroj: chatar-chalupar.cz, idnes.cz, bhg.cz