Tilandsie neboli airplants jsou nevšední, křehké a zároveň je s nimi minimum práce. Díky jejich schopnosti růst jen ze světla a vody si je můžete naaranžovat prakticky kamkoliv a při správné péči vám vydrží i několik desítek let.

Tilandsie žijí epifyticky, což znamená, že rostou na jiných rostlinách, nejčastěji v korunách stromů, kde je dostatek světla. Na svých hostitelích ale neparazitují, jako třeba jmelí. Jen je využívají jako oporu na své cestě za světlem. Mohou růst i na skalách nebo třeba drátech elektrického vedení, prostě všude tam, kde jim povrch dovoluje se kořínky přichytit a kde je dostatek světla.

Zdroj: Youtube

Kam tilandsie umístit?

Airplants mají rády světlo, ale na přímé slunce je nedávejte, velmi rychle by vám uschly. Parádu vám udělají v mističce, na větvi, jen tak volně na poličce, nebo třeba ve speciálních skleněných teráriích.

Airplants a voda

S vodou to nepřehánějte, stačí je dvakrát týdně orosit, nebo je jednou za týden vložit na hodinu do misky s vodou. Používejte přefiltrovanou, odstátou nebo nejlépe dešťovou vodu. Vláha jednou týdně jim bude bohatě stačit, ale obecně platí, že čím světlejší druh tilandsie máte, tím méně vláhy potřebuje.

Po namočení rostlinku otočte nebo zavěste spodní částí vzhůru na místo, kde proudí vzduch, aby se uvnitř lístků nezadržovala voda a tilandsie nezačala uhnívat. Po uschnutí ji vraťte zpátky na její místo.

Květ a údržba

Airplants dokážou i kvést. Pokud jste šťastnými majiteli rozkvetlé tilandsie, neroste nebo nenamáčejte květ, pouze okolní lístky. Květenství vydrží na rostlince několik dní nebo týdnů, poté uschne a odpadne. Květ vyraší tilandsii jenom jednou za život.

Může se stát, že časem vaší rostlince zhnědnou lístky nebo se nějaké poškodí. Jemně zatáhněte za hnědé lístečky a vyhoďte je a polámané nebo uschlé části odstřihněte nůžtičkami. Kořínky můžete vzdušné rostlince zastřihnout nebo je nechat volně růst.

Zdroj: ireceptar.cz, zahradananiti.blogspot.com