Slovenské pojmenování dřepčíků (Phyllotreta), skočka, je mnohem trefnější než to naše. Tito malí broučci totiž nedřepí, naopak rádi skáčou – z rostliny na rostlinu. A právě díky jejich typickému pohybu je na své zahradě snadno identifikujete.

Dřepčík má asi 3 mm, má zčernalé krovky s kovovými odlesky. Zimu tráví v půdě, v průběhu jara se začínají přemisťovat na rostliny, kde se začínají pářit. Samice zde nakladou vajíčka, z nichž se vylíhnou larvy živící se listy rostlin. Poté zakuklí a v létě se z nich stanou dospělci. I když jsou tito broučci malí, žijí ve velkých skupinách, a proto mohou na rostlinách napáchat velké škody.

Postupně okusují listy rostlin, které nakonec uhynou. Nejlépe se jim daří v suchém a horkém počasí, na rozdíl od spousty jiných škůdců jim vlhko nevyhovuje.

Jak ochránit rostliny před dřepčíky?

Za nejefektivnější ochranu rostlin před dřepčíky se považuje jejich překrytí bílou netkanou textilií, případně domácí postřik vyrobený z mýdlové vody a octa. Využít můžete také polepové desky (dřepčíci mají rádi žluté květy a deska jim je připomíná) na škůdce, případně postřik ze zahradnického centra.

Jednou z možností je také přilákat do blízkosti záhonů predátory, kteří se živí dřepčíky. Patří sem zejména škvoři, kteří mohou bydlet v květináči naplněném slámou nebo mechem. Někdy může pomoci také posypat zeleninu dřevěným popelem nebo vápenným prachem.

Zdroj: ireceptar.cz