Jakmile pomine zima, na zahradě se mohou objevit první kolonie mravenců. Ti sice provzdušňují půdu a odstraňují tlející zbytky rostlin a mrtvolky savců, na druhou stranu jejich přítomnost nejen znepříjemňuje relaxaci, ale škodí i samotné zahradě.

Chovatele mšic zahrádkáři nechtějí

Mravenci nakusují sotva rašící pupeny na ovocných stromech, napadají zrající ovoce, hlavně jahody, ale především chovají mšice. Ty produkují sladký výměšek, medovici, kterou se mravenci živí. Mravenci se o ně proto starají a snaží se jejich počty rozhojňovat, přenášejí je na jiné rostliny, chrání je před mrazem v mraveništi a na ochranu před predátory jim staví příbytky. Tato činnost se pochopitelně u zahrádkářů nesetkává s pochopením. A ačkoliv není namístě zlikvidovat každého mravence, kterého na zahradě spatříte, není potřeba dělat ze zahrady chovnou stanici mravenců (a mšic). Proto je potřeba promyslet, jak se mravenců v příští sezoně zbavit.

Jak odolného nepřítele vypudit

Mravenec je i přes svou drobnou velikost tuhý nepřítel. Je přizpůsobivý a odolný, a vypudit ho či zlikvidovat není snadné. Přesto existují osvědčené způsoby, které vám od přemíry mravenců v zahradě uleví. Můžete se samozřejmě uchýlit k chemii, ale ještě předtím zkuste naše zdravější, příjemnější a rovněž účinné tipy.

Využijte citlivý čich mravenců

Mravenci nemají rádi silné vůně, proto vysaďte aromatické rostliny jako mátu, eukalypt, bazalku, levanduli, pelyněk, petržel, kopr nebo řebříček. Obohatí vaši zahradu, ale mravencům nevoní, a půjdou o dům dál. Stejně tak poslouží záhony cibule nebo česneku. Dobrým spojencem v boji proti mravencům jsou krásné, ale mravencům zapáchající afrikány (aksamitník).

Na jejich čich můžete zaútočit i rozkrojeným celerem posypaným solí a skořicí, který umístíte tam, kde se mravenci shromažďují. Taková nálož mravence odpudí, stejně tak se jim nebude líbit, pokud na jejich trasy umístíte aromatické látky jako jalovcový list, skořici, majoránku, hřebíček nebo kerblík.

Mravence odradí i uschlá kávová sedlina, kterou nasypete přímo na ně nebo na jejich cestičky, či hašené vápno, kterým stačí poprášit místa, odkud chcete mravence vypudit. Vápnem však šetřete, přílišné množství by mohlo poškodit rostliny.

Chuť na sladké se jim stane osudnou

Pokud se chcete pokusit o jejich likvidaci, ani v takovém případě není nutné sahat po chemii. Zkuste jim připravit nástrahu v podobě kvasnic oslazených cukrem či medem, mravence naláká sladká chuť, ale po pozření uhynou.

Stejně tak na ně zapůsobí „pochoutka“ vyrobená z natvrdo uvařených žloutků a kyseliny borité. Na jedno mraveniště vám budou stačit dva žloutky a jedna lžička kyseliny, směs dobře promačkejte a můžete ji přisladit medem. Mravenci samozřejmě neodolají, ovšem požití u nich vyvolá paralýzu a smrt. Místo žloutků můžete použít i sladkou krupicovou kaši nebo vařené brambory.

Zdroje: receptyprimanápadů.cz, chalupáři-zahrádkáři.cz, e15.cz