Z čeho se máslo vůbec doma dá vyrobit? Stačí šlehat šlehačku tak dlouho, dokud nezhoustne a nezhrudkovatí. Jakmile se tak stane, sceďte tekutinu – podmáslí. A ze zbytku vytvarujte pěkné máslo. Aby to šlo lépe, vezměte studenou vodu a led a vymixované máslu do ní vložte. Pak rukama hněťte ve vodě máslo, aby bylo hladší a lépe šlo natírat. Nic víc není na výrobu potřeba.
Vybírejte smetanu, která…
Je vysokotučná a má tuku okolo 31-33 %. Když bude víceprocentní, bude máslo jemně nakyslé. Vybírejte také smetanu, která není stabilizovaná a nemá na sobě napsáno, že obsahuje karagenan. Stabilizátor totiž prodlouží výrazně dobu šlehání.
Do másla pak můžete vmíchat i nějaké jiné suroviny
Dobře fungují třeba bylinky – pažitka, tymián, bazalka. Zkrátka cokoli dle vaší chuti. Můžete máslo i osolit nebo doplnit o jiné koření. Vyzkoušejte třeba i česnek nebo cibulku.
Zdroj: kucharkaprodceru.cz