Vypěstovali jste si letos bohatou úrodu, nebo jste si udělali zásoby od místních farmářů či sousedů? Pak byste měli potraviny skladovat tak, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle – ideálně celou zimu. Ne všechna zelenina a ovoce se k dlouhodobějšímu skladování hodí. To, co je měkké a šťavnaté, je vhodnější zpracovat.

Třeba do podoby marmelád, kompotů či zavařenin. Vytvořit si můžete také různé zeleninové směsi, které zamrazíte. To, co je pevné, vám však může vydržet i ve sklepě.

Zeleninu nemyjte

Zeleninu, kterou sklidíte, byste měli očistit od zeminy – stačí, když ji otřete, nikdy ji nemyjte. Když se na plody dostane voda, bude jejich životnost o dost kratší. Dále zkontrolujte všechny kusy. A ty, které jsou napadené či jinak poškozené, bez lítosti odstraňte. Jinak se vám začnou kazit i ostatní.

Kde potraviny skladovat?

Místo, kde budete ovoce a zeleninu skladovat, by mělo být tmavé a měl by na něm dobře cirkulovat vzduch. Vhodné jsou například sklepy, kde je teplota mezi 5 až 10 °C a vlhkost kolem 80 %. Do prostoru by se neměl dostat hmyz, který by mohl úrodu napadnout a zničit. Dále by zde neměly být žádné chemikálie – i proto jsou garáž či dílna nevhodné.

Ačkoliv je nutné mít ve sklepě chládek, teplota by neměla klesnout pod 4 °C, v tuto chvíli by došlo k namrznutí plodů. Ty by pak mohly změnit chuť i konzistenci. U ovoce by došlo k rychlejšímu kažení. Stabilní by měla být také vlhkost. V příliš suchém prostoru budou plodiny vysychat a ztrácet chuť, v příliš vlhkém prostoru budou hnít.

V čem zeleninu s ovocem skladovat?

Ovoce i zeleninu skladujte v prodyšném a čistém materiálu. Vhodné jsou přepravky z dřevotřísky, ale i plast, pokud je děrovaný. Nikdy na sebe nedávejte více vrstev ovoce či zeleniny. Jednak budou mít plodiny lepší přístup ke vzduchu, jednak můžete kontrolovat, zda se něco nekazí.

Zdroj: Youtube

Nezapomínejte na to, že...

Ovoce a zeleninu je nutné skladovat odděleně, aby od sebe nenatahovaly vůni. Z ovoce se navíc uvolňuje etylen, který způsobuje proces zrání – a to je pro zeleninu (zejména zelenou) devastující.

Zdroj: ireceptar.cz