Ať jste si vybrali jakýkoli typ mixéru, měli byste pak vybrat konkrétní model podle toho, jaké má technické vlastnosti. Abyste nebyli překvapeni, že něco nedokáže.

Počet wattů

Při nákupu se řiďte více parametry. Až na výjimky platí, že vyšší příkon slibuje lepší výkon a také souvisí s vyšší spotřebou energie, nicméně běžně je mixér v provozu v řádech minut. U šlehačů v jejich základní podobě, pro přípravu krémů a těst, se jako dostatečný jeví příkon mezi 250 až 500 watty. U tyčových mixérů se setkáte i se 150 W, což je opravdu málo, lepší je 600 a více. V obchodech najdete stolní mixéry s opravdu nízkým příkonem i s 2000 W. Praktičtější tedy je řešit, co budete pravidelně mixovat. Třeba na zpracování vařené zeleniny stačí 450 W, na syrové plody 800 W a na drcení ořechů či ledu se doporučuje příkon nad 1000 W.

Ruční šlehač PHHM 6325 z kolekce Urban zvládne nejen šlehání krému a míchání nebo hnětení těst. Disponuje rovnež praktickou výbavou – sekáčkem, nástavcem s tyčovým mixérem, balonovou metlou i nádobou. Tělo spotrebiče je vyrobené z eloxovaného hliníku, přívodní kabel měří 125 centimetrů. Cena 1690 Kč. www.philco.cz

Podle toho, co chcete dělat, si vyberte nástavec ručního šlehače M420CW. Pro jemné a tekutější suroviny využijete šlehací metly, kdežto hnětací háky zpracují i hutnější těsta. Pohodlnou manipulaci slibuje ergonomicky tvarovaná rukojeť. Kuchyňský pomocník s příkonem 450 wattů disponuje 5 rychlostmi. Cena 1199 Kc. cz.gorenje.com

Otáčky a funkce

S výkonem souvisí i počet otáček, tedy kolikrát se mixovací nože (čepele) otočí za minutu. Čím rychleji se točí, tím dříve a lépe suroviny rozmixují. Například u šlehače stačí na zpracování bílků 1 000 otáček, kdežto kdo často používá ořechy a další hodně tvrdé suroviny, potřebuje asi 20 000 otáček.

Spotřebiče většinou nabízejí více rychlostí, praktická je možnost plynulé regulace počtu otáček. Pulsní spínač slibuje mixování nejvyšší rychlostí po krátký čas.

Funkce jsou dané typem a vybavením mixéru, v základu jde podle typu přístroje o šlehání, hnětení, mixování či drcení. Dále může pomocník disponovat automatickým vypnutím. Mezi bezpečnostní prvky patří pojistka proti přehřátí motoru a proti špatnému sestavení (když není mixér dobře složený, nezapne se).

(vlevo) Zatímco řada mixérů se z pohledu barev drží při zemi, tyčový pomocník Sencor SHB 5600 je k mání v devíti perleťových provedeních. Díky ocelovým nožům s titanovou vrstvou a výměnným nástavcům mixuje, šlehá či seká suroviny včetne oríšků a semen. Příkon 1200 wattů v rámci tyčáku představuje nadstandard. Cena 1399 Kč. www.planeo.cz. (vpravo) Součástí tyčového mixéru Electrolux Create 4 (E4HB1-6GG) je vyměnitelný šlehač, také minisekácek, v rámci příslušenství najdete i praktickou nádobu. Disponuje 10 rychlostmi, funkcí turbo (nejvyšší rychlost po krátký čas), příkonem 600 wattů a ergonomickým tvarem, aby práce s ním nezatežovala nad míru vaše ruce. Cena 1229 Kč. www.electrolux.cz

Novinkami posledních let jsou stolní mixéry pracující bez přístupu vzduchu, díky čemuž vydrží suroviny déle čerstvé, některé z nich do určité míry nahradí vařič. Guláš v nich sice neuděláte, ale polévky, omáčky nebo třeba příkrmy zvládnou.

Materiály a skladování

Těla mixérů se vyrábějí z plastu či kovu, netřeba dodávat, který materiál déle vydrží. U mixovacích nožů, které mají být provedené z nerez oceli, si všímejte rovněž tvaru a počtu. Na nádoby se také používá plast, výhodné je tepelně odolné sklo (byť více váží), lze se setkat i s kovovým provedením. Mezi moderní materiály patří tritan, který slibuje značnou odolnost vůči teplu a rozbití. Pokud chcete zpracovávat horké pokrmy, nepořizujte si plastovou nádobu ani celoplastový tyčový mixér. Plast se teplem deformuje a časem reaguje s potravinami.

Ruční, tyčové a smoothie mixéry jsou výhodné v tom, že se po použití snadno očistí a rozdělené na části zaberou v kuchyňské lince méně místa. Naopak největší stolní potřebují více prostoru. Pokud stolní mixér používáte často, nevyplatí se přemísťování z pracovní plochy do skříňky.

(vlevo) Vysokorychlostní vakuový mixér VB 8010 umí zpracovat suroviny bez přístupu vzduchu. Jeho součástí je nádoba pro skladování potravin (odsajete vzduch, uložíte do lednice). Počítejte s příkonem 1500 wattů za hodinu a s 26 500 otáčkami za minutu. Vybírejte z 10 rychlostí a 5 automatických programů. Cena 5990 Kc. www.catler.cz (vpravo) Stolní mixér SBL920 the Super Q je opravdu výjimečný. Motor o příkonu 2400 wattů hravě zvládne běžné suroviny, ale třeba i mandle, které promění na mléko, buráky zase na máslo a s jeho pomocí namelete i mouku. Má LCD displej, 12 přednastavených rychlostí, mixovací nádobu z titanu o objemu 2 litry. Cena 15 990 Kč. www.sagecz.cz

Zajímejte se také o objem nádoby (i na plastové mohou být vyznačené odměrky) a délku přívodního kabelu. Důležitým parametrem je hlučnost, ale s tou mnoho nenaděláte. A aby přístroje, které nemusíte držet v ruce, neskákaly po kuchyňské lince, při vysokých otáčkách je přidržujte. Bude-li stolní či smoothie mixér vybavený protiskluzovými nožkami, zamezíte jeho pochodování.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 12/22.