Sporáky a špína jsou nikdy nekončící boj, a to nejen v kuchyni, kde se vaří denně. Vyčištění plynového sporáku je ale náročnější než indukčního a elektrického. A drsná strana houbičky na nádobí nebo drátěnka nepřipadá v úvahu, protože mohou povrch poškodit. Je nutné problému zaschnutí špíny na povrchu včas předcházet – stačí vlhkým hadrem utřít nečistoty po každém vaření. Oceníte to zvlášť při poctivějším úklidu plynového sporáku.

Tady máte jeden zajímavý návod:

Zdroj: Youtube

Co na zaschlou špínu?

Na větší znečištění, které se vám na povrchu sporáku kupí už několik týdnů či déle, využijte parní čistič nebo speciální čističe ve spreji.

Na lehké usazeniny a mastnotu vám ale hravě postačí sůl, jedlá soda a ocet. Nasypte je na houbičku a vtírejte do znečištěného povrchu. Samotný ocet můžete na něm nechat působit i přes noc. Pokud si se špínou neporadí, nasypte na sporák jedlou sodu, polijte ji octem a nechte chvíli působit.

Nezapomeňte na mřížku a trysky

Povrch sporáku září čistotou, hotovo ale ještě nemáte. Na řadu přichází mřížka, na kterou se běžně zapomíná. Kromě speciálních přípravků ve spreji si můžete připravit i směs z jedlé sody, rostlinného oleje a soli v poměru 1:2:1, kterou mřížku vyčistíte a zbytky setřete vlhkým hadrem.

Pro správné fungování sporáku byste neměli zapomenout ani na plynové trysky. Usazeniny v nich lze vyčistit tenkou jehlou nebo drátkem. Nebo můžete hořáky naložit v čističi s vysokým obsahem čpavku. Protože má tento plyn velmi silný dráždivý účinek, uzavřete je v sáčku a dejte na jeden den ven. Hořáky poté vyndejte s nasazenými rukavicemi a opláchněte vodou.

Pokud ani jedna rada napoprvé nepomohla, čištění opakujte několikrát. Při manipulaci s chemickými prostředky nezapomínejte na bezpečnost a na dostatečné vyvětrání místnosti.

Zdroje: ireceptar.cz, chytre-bydleni.cz