Každé sklo se dřív nebo později zakalí. Můžete tomu ale předcházet. Důvodem zakalení může být to, že teplota mytí je velmi vysoká nebo používáte příliš mnoho jaru. Tyto dva příklady jsou rizikem spíše, když používáte myčku. Při ručním umývání nádobí nevytvoříte takovou teplotu vody, aby se sklenice zakalily. To byste se spíše pěkně popálili.

Čistit nádobí před vkládáním do myčky?

Spíš ne. Moderní přístroje si se špínou hravě poradí, a nadměrné mytí naopak vede k časnějšímu zakalování skleniček. Dávejte také pozor, ať při vkládání a vyndávání nádobí neboucháte se skleničkami o jiné tvrdé předměty. Udělají se škrábance, které nejsou vidět, ale čím častěji je myjete, tím zřetelnější jsou.

Problémem může být i tvrdá voda, která zanechává zákal na skle proto, že je v ní příliš mnoho minerálů.

Jak tedy na to?

Zkuste snížit množství soli a leštidla, které dáváte do myčky. Případně zkuste úplně vyměnit čisticí prostředek. Neuškodí umýt celou myčku.

Pokud už máte sklenice zakalené, snadno jim vrátíte původní lesk díky octu. Ve dřezu smíchejte vodu a ocet a sklenice nechte máčet asi půl hodiny. Poté jednu opláchněte, pokud zakalení zmizelo, omyjte i všechny další sklenice, pokud nezmizelo, dejte jim ještě chvíli času v octovém nálevu. Tyto sklenice pak opláchněte teplou vodou a osušte hadříkem.

Zdroj: homeincube.cz