Pokud začne rostlina vypadat nezdravě, napadne nás hned, že za to může nějaký škůdce či choroba. Ale bývá tomu tak jen zřídka. Většinou jsou příčinou nesprávné podmínky a postup při pěstování. Tyto chyby lze napravit, pokud se nejedná o velmi náročnou rostlinu.

Nejčastější problémy rostlin a jak je řešit

Má vaše pokojová rostlina dlouhé, štíhlé a bledé stonky a listy jen slabě zelené? Zřejmě jste si spletli umístění rostliny. Je sice spoustu stínomilných pokojovek, ale úplné temno v rohu místnosti rostliny nesnesou. Pokud se setkáte s tímto problémem, patrně rostlině upíráte dostatek světla a ona se za ním vytahuje vší silou. Řešením je odstřihnutí protáhlých stonků a bledých listů a přemístění pokojovky na světlejší místo.

Dalším častým problémem jsou hnědé skvrny na listech. Ty jsou způsobené opět světlem. Způsobilo je zřejmě popálení slunečními paprsky. Hnědé listy ostříhejte a rostlinu přesuňte na místo, kde je jasné, rozptýlené světlo, ale nikoliv přímé sluneční paprsky.

Okraje listů rostliny se kroutí? Takto rostliny, které mají rády rozptýlené světlo či polostín, reagují, když je umístíte na ostré sluneční světlo. Přemístěte proto květináč s postiženou pokojovkou na místo, kde je méně přímého světla. Brzy se zotaví.

Listy začaly žloutnout a opadávají? Příčinou je průvan. Zamezte proto proudění vzduchu v místnosti nebo postavte rostlinu na jiné, méně frekventované místo.

Pokud listy hnědnou, schnou a opadávají ve spodní části rostliny, zřejmě má rostlina málo světla, moc tepla a málo vody. Rostlinu tedy postavte na světlejší stanoviště, dále od zdroje tepla (např. radiátoru) a zvyšte zálivku.

Padají listy v horní části či po celé rostlině? Příčinou je zřejmě šok způsobený například náhlou změnou teploty v pokoji nebo při přemísťování rostlin, studeným průvanem, proschnutím kořenů. Pokud v zimě musíte rostliny stěhovat, před transportem je zabalte do papíru. Na nižší teplotu v zimě je zvykejte pomalu, ale nikdy nedovolte, aby teplota klesla níže, než rostlina snese. U tropických nesmí klesnout pod 15 stupňů a u subtropických pod 10 stupňů Celsia. Zároveň svou pokojovku dostatečně (dle nároků) zalévejte.

Trápí vaši rostlinu hnědé špičky a okraje listů? To je jasný znak suchého vzduchu. Rostlinu proto často roste a postavte ji do misky s oblázky ponořenými ve vodě.

Pokud se na stoncích a listech objeví zahnívající či plesnivé části, patrně jste rostlině dopřáli špatné podmínky k růstu a navíc ji přeléváte. Odstraňte proto listy a poškozené části, rostlinu přestaňte přelévat a zjistěte si, jaké podmínky k životu má ráda.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, ceskestavby.cz