Plíseň sněžná je choroba vyvolaná houbou rážovkou (někdy také hlívenkou) sněžnou. Projevuje se na trávnících, ale také třeba v obilných polích. Může se vyskytnout během celého roku, navzdory názvu není její existence vázána na sníh. Nicméně zimní období je pro její výskyt nejrizikovější.

Skvrny na trávníku jsou špatné znamení

Plíseň sněžná neboli Monographella nivalis se v trávníku projevuje malými kulatými skvrnami, které se pomalu zvětšují. Skvrny jsou tvořené bělavým, narůžovělým nebo nahnědlým podhoubím hlívenky, které vytváří na trávníku povlak připomínající pavučinu. Plíseň je nejenom neestetická, ale zároveň napadá na dotčených místech kořenový systém trávy. Kořeny uhnívají a s tím zajde celá rostlina, v trávníku se poté mohou tvořit holá místa.

Chlad a vlhko jsou pro rozvoj plísně nejrizikovější

Plíseň sněžná se rozvíjí ve vlhku a chladu, ideální je pro ni mírné, deštivé počasí s dostatkem mlh o teplotě 0–12 °C. Situaci ještě nahrává, pokud je trávník ve stínu či je u něj zhoršená cirkulace vzduchu, například v důsledku vystavěných zdí či živých plotů. Rozvoj plísně může podnítit také dlouhodobě ležící sněhová pokrývka, která brání přístupu vzduchu. Rizikové z hlediska tohoto onemocnění je také neshrabané listí a posekaná tráva, které zůstanou na trávníku ležet. Původce choroby ve formě mycelia a spor totiž přežívá v půdě a odumřelých hostitelských rostlinách, kde čeká na vhodnou chvíli, aby se opět rozšířil.

Jak s plísní sněžnou bojovat?

Základem by mělo být kvalitní, mořené osivo, které v sobě nenese zárodky plísně. Dále je právě nyní na podzim potřeba trávníku věnovat péči, která ho připraví na zimu a zvýší jeho odolnost proti případnému ataku choroby. Prevence zahrnuje posekání a provzdušnění trávníku, u vlhkých, těžších půd se doporučuje i pískování jemným pískem s nízkým obsahem vápna. Dále je potřeba shrabovat a odstraňovat spadané listí a posekané rostlinné zbytky, aby byl trávník co nejpřístupnější vzduchu a světlu. Doporučuje se také hnojení, důležité je, aby teď na podzim byl v hnojivu vyšší obsah draslíku a co nejnižší obsah dusíku. Draslík totiž zvyšuje pevnost buněčných stěn a tím posiluje mrazuvzdornost rostlin. Právě rostliny poškozené mrazem jsou lehce náchylné k houbovým chorobám.

Pokud na vašem trávníku plíseň přece jen propukla, spojencem vám budou vyšší teploty a sucho. Z toho důvodu se doporučuje napadený trávník provzdušňovat. Můžete také použít některý z běžně dostupných fungicidů, jako je například Ortiva, Discus či Delan. Ty sice nejsou určené přímo na likvidaci plísně sněžné v trávnících, takový přípravek na trhu není, ale pro jejich účinné látky je lze vyzkoušet i v tomto případě. Vzniklá holá místa pak stačí dosít novým travním osivem.

Zdroje: gardena.com, tivis.cz