Pokud jste nadšenými pěstiteli oblíbených muškátů, rozhodně nemusíte kupovat každý rok nové sazenice, přestože zimu venku muškáty nepřežijí. Místo toho je zkuste zazimovat. Nejenže ušetříte peníze, ale muškáty se vám za příjemný zimní spánek v další sezoně odmění ještě bohatším kvetením. Musíte ale vědět, jak zazimování správně provést.

Začněte s přípravou včas

Pokud plánujete muškáty zazimovat, je dobré je na to připravovat už od konce léta. To znamená postupně omezovat zálivku a již nepřihnojovat, před zazimováním nepotřebujete, aby rostliny bujně rostly nebo kvetly. Naopak odstraňte suché, zažloutlé či jinak nezdravé listy a těsně nad kolénkem seřízněte výhony, jejichž růst by rostlinu vysiloval. Pro jistotu rostliny preventivně postříkejte proti škůdcům a plísním.

Před mrazem je ukliďte do chladu a světla

Muškáty jsou odolné, a proto se nemusíte bát, že by je první chladné dny zahubily. Ideální je uklidit je před příchodem prvních mrazíků, což je většinou na přelomu října a listopadu. Neméně důležité než načasování přesunu je i správné umístění rostlin. Přezimovat musí tam, kde je dostatek světla, jinak začnou vytahovat výhony a z vegetačního klidu nebude nic. Důležitá je také teplota – ideální teplota pro přezimování muškátů je 6–12 °C. Muškáty převislé i vzpřímené ocení spíš horní hodnoty tohoto teplotního rozpětí, muškáty anglické potřebují teplotu do 10 °C. Vhodnými místy pro přezimování muškátů jsou například nevytápěná veranda, světlá chodba, zimní zahrada, zasklená lodžie, případně je můžete dát mezi okna nebo do temperovaného skleníku. Ponechejte je v jejich květináčích či truhlících, a rozhodně je v tuto dobu nepřesazujte.

Uložením rostlin to nekončí

I přes zimu je ovšem potřeba rostliny kontrolovat. Je také nutné je trochu zavlažovat, nemůžete je nechat úplně vyschnout. Ze začátku může být frekvence zálivky jednou týdně, později ještě méně. Rozhodně nehnojte, aby se rostliny nezačaly rozrůstat nebo nenasazovaly květy. Kdyby se vám přesto stalo, že muškáty začnou kvést, tak květy odstraňte a rostlinu přemístěte do většího chladu. Kontrolujte také, zda se na rostlinách neobjevily nějaké choroby či škůdci, v takovém případě napadené rostliny či alespoň jejich části odstraňte a ostatní ošetřete postřikem, aby se nákaza či škůdci nešířili do okolí. Tento klidový režim můžete bezpečně udržovat až do začátku března.

Zdroje: abecedazahrady.dáma.cz, living.iprima.cz