Klasická zimní odrůda je Nikoleta. Velkost stromu je středně bujná až bujná. Plody rostou jednotlivě, ale i ve shlucích a mají žlutou barvu, později zčervenají. Jejich slupka je výrazně žíhaná a středně tlustá, hladká. Její dužina je mírně nasládlá, žlutá a středně šťavnatá. Sklízet se dá na konci září, ale nejlepší plody k okamžité konzumaci má až v listopadu.

Další klasická odrůda je Major

Její plody jsou středně velké až velké. Barvu mají nejprve žlutou, poté růžovočervenou. Slupka je poměrně tlustá a dužina má krásnou zelenou barvu s velmi sladkou chutí. Jedná se o opravdu zimní odrůdu, protože nejlepší konzumní zralost je v prosinci. Plody vám pak doma vydrží čerstvé až do ledna. Nevýhodou je, že je tato odrůda náchylná na nemoci, jako je padlí.

Herald, odrůda, kterou nemusíte ani zastřihovat

Ano, Herald je vskutku nenáročná odrůda. Jablka jsou střední velikosti, nejprve žluté, potom do červena. A slupka je jakoby rozmytá, středně tlustá a velmi hladká. Dužina je u tohoto typu jablek velmi tuhá, ale poměrně šťavnatá a sladká. Opět tyto plody sklízíme v prosinci, ale doma vydrží až do února. Herald je poměrně odolná odrůda proti strupovitosti a padlí.

Trpčí odrůda je Slendera

Její barva je zelená, později zčervená. Slupka je tlustá a dužina velmi tuhá, středně šťavnatá a mírně trpká. Sklízíme opět v prosinci a skladovat můžete až do února. Tento strom vyžaduje více péče, často je potřeba provést redukci obrostu a zakrátit i boční letorosty. Odrůda trpí na napadení padlím, ale je odolná vůči strupovitosti.

Zdroj: izahradkar.cz