Kaštan koňský neboli jírovec maďal se tváří, jako kdyby v našich zeměpisných šířkách a délkách rostl od nepaměti. Nenechte se mýlit, jde o dřevinu, která se u nás začala objevovat od poslední čtvrtiny 16. století jako okrasný strom, který původně pochází z Balkánu.

Jsou vážně všude

Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) roste skoro všude, v lesích stejně jako v parcích, využívá se jako uliční stromořadí, a i jinde na veřejných prostranstvích. Jde o medonosnou dřevinu. Jeho plody, které zná každé malé dítě, slouží jako potrava pro lesní spárkatou zvěř (nikoliv pro koně). Přesto si zaslouží naši úctu a snahu pokračovat ve výsadbách, i kdyby jen solitérně. Jírovce totiž postihuje jedna zákeřná choroba a rovněž si ho oblíbil níže jmenovaný škůdce, proto buďme rádi za každý pokus o nový strom.

Velký, nebo menší

Kaštan koňský dorůstá výšky 30 metrů i o něco více a sami máte v přírodě možnost vidět, jak rozložitá bývá jeho koruna, nicméně hodně místa potřebují také jeho kořeny. Na zahradě chce velkorysý prostor, věnujte mu aspoň 10 x 10 metrů, ideálně ještě o 50 procent více. Pokud ho nemáte, vybírejte si z méně vzrůstných kultivarů.
Otužilá dřevina není extra náročná na volbu stanoviště, přesto se jí bude více dařit na prosvětleném místě, zastíněný prostor je třeba využít jinak. Má ráda hlubší, dobře propustnou, vyživenou půdu. V přírodě kaštan koňský sice můžete spatřit i na jiném typu půdy, ale třeba trvale promokřená nahrává chorobám a škůdcům a také mrazuvzdornost nemusí být pak stoprocentní. Množí se dobře semeny, ovšem když si koupíte už malý stromek, ušetříte čas. Dokonce nepotřebuje časem ani tvarovat řezem, přestože ani to není vyloučené.
Než začne kaštan koňský plodit, potrvá přibližně deset, dlouho si také musíte počkat na jeho typické květy, přesněji hroznovitá květenství. Zato z listů se budete těšit mnohem dříve, schválně si spočítejte, zda jsou pěti-, nebo sedmičetné.

Na co pozor

Už pár desetiletí se kaštany koňské potýkají se škůdcem zvaným klíněnka jírovcová, kdy její housenky vyžírají vnitřní pletiva listů, ty postupně hnědnou a usychají. Jelikož kukly přezimují ve spadaném listí, důsledně dbejte na jeho likvidaci a v době kladení vajíček v květnu strom chemicky ošetřete. Nicméně solitérně vysazený kaštan je vůči tomuto škůdci přece jen odolnější.
Další problém představuje bakteriální onemocnění s názvem slizotoková nekróza, podle webu iRecepář.cz proti ní neexistuje žádná ochrana. Jde o poměrně mladé onemocnění, u nás byla poprvé registrovaná asi před deseti lety, takže nelze než doufat, že někdo časem objeví řešení, jak se s touto zatím likvidační chorobou popasovat. Poznáte ji podle tmavě rezavého až hnědého výtoku z prasklin v kůře kmene či větví.

Lidové léčitelství

Jírovec maďal nemá jen tak obyčejné plody, jak by se mohlo zdát. Obsahují zejména léčivý glykosid aesculin, který se využívá například při cévních a žilních obtížích, hemeroidech, otocích a i v jiných situacích. Tento glykosid je v menší míře také v kůře, květech a listech. I vy si můžete doma zkusit vyrobit kaštanové mazání nejen na křečové žíly nebo bolavé klouby. Nasbírané kaštany nakrájejte na menší díly nebo nakrouhejte. Nasypte do skleněné nádoby a zalijte tak, aby byly zcela ponořené. Použijte například domácí pálenku, případně vodku, ovšem někdo zkouší i klasickou Alpu Francovku a najdou se dokonce tací, kteří nedají dopustit na slunečnicový olej (samozřejmě panenský). Nádobu přikrytou pláténkem nechte odpočívat minimálně 2 až 3 týdny, ovšem neškodí ani déle. Občas s ní jemně zatřeste. Pak přeceďte přes čisté plátno a přelijte nejlépe do tmavé a dobře uzavíratelné dózy.

Zdroj: iReceptář.cz