• Každému se určitě někdy stalo, že nechtěně upustil svou oblíbenou misku nebo keramický hrnek. A výsledek? Oči pro pláč a hromádka střepů. Se starým japonským uměním jménem kintsugi ovšem nic není ztraceno, a navíc krásně vypadá.

Co je kintsugi

Na konci 15. století poslal japonský šógun svou rozbitou čajovou misku do Číny, aby ji nechal opravit. Miska se mu vrátila, ale pohromadě ji držely nevzhledné kovové sponky. Oprava byla sice praktická, ale ne moc estetická. Proto šógun nařídil japonským řemeslníkům, aby našli nový způsob opravy, díky kterému by rozbitá keramika vypadala nově, nebo dokonce ještě lépe.

Umění kintsugi se stalo natolik oblíbeným, že někteří sběratelé svou keramiku dokonce rozbíjeli záměrně, aby jí prostřednictvím kintsugi dodali jedinečný ráz. Někdo dokonce říká, že takto opravené kousky jsou ještě krásnější, než když byly nové.

Zdroj: Youtube

Co budete na opravu potřebovat?

Na tenhle styl opravy si buď můžete pořídit speciální sadu, ale hravě si vystačíte i s levnější variantou. Stačí jen zainvestovat do opravdu pořádného lepidla, které udrží střepy pohromadě, brusného papíru a štětce. Potom už vám chybí jenom zlatý a stříbrný prach nebo třpytky. V případě potřeby můžete použít i jen samotnou vhodnou barvu a slepovaná místa jí zvýraznit.

Jak na to?

1. Zjemněte brusným papírem všechny ostré hrany na keramických střepech.
2. Naneste na spoje lepidlo a kousky keramiky přitlačte zpátky k sobě. Pokud ze spojů prosakuje nějaké lepidlo, nevadí, neutírejte ho.
3. Po zaschnutí obruste nebo nožem odstraňte přebytečné lepidlo, aby byla plocha hladká.
4. Nyní si opět připravte směs lepidla, do něj promíchejte zlatý prášek.
5. Jemným štětečkem vyplňte zlatou hmotou všechny mezírky. Postupujte velmi opatrně.
6. Po vytvrdnutí obruste. Postup můžete opakovat, dokud nebudete spokojení.

Zdroj: nazeleno.cz, izlato24.cz