Stále teplejší jarní počasí berte jako signál, že nastal čas vybavit svůj balkon na další sezonu. Můžete tu jen relaxovat nebo i stolovat a také pracovat. Aby těch několik metrů čtverečních skutečně fungovalo jako další obytný prostor, nezapomeňte ani na koberec. Jaký bude?

Přírodní materiály

Máte-li balkon krytý ze všech stran, nebojte se sáhnout po materiálech, které běžně používáte v interiéru. Druhý peršan nebo dražší vlněný či hedvábný kousek si patrně nekoupíte, ale můžete tu mít kusový koberec ze lnu i bavlny. Další skupinu přírodních materiálů zastupují například bambus nebo sisal.

Populární syntetika

Nicméně umělé materiály hrají prim, nejčastěji se používá polypropylen. Což je velice dobrá volba i na částečně kryté balkony, dobře zvládá přechody počasí. Nevadí mu slunce ani déšť, snadno se udržuje v čistotě, stačí ho setřít navlhčeným hadříkem. Dále se outdoor koberce vyrábí například z vinylu nebo polyesteru.
Když jsou navíc speciálně upravené, aby lépe odpuzovaly nečistoty, budete mít s jejich údržbou ještě méně práce.

Musí mít protiskluz?

Protiskluzná strana je obecně vhodná do vlhkého prostředí, ale také zabraňuje krčení, nechtěnému posunu koberce. Hodí se i pro rodiny s dětmi, abyste měli klid na duši. Pokud však nebudete na koberci tančit, zatížíte ho na okrajích (nábytkem nebo masivním květináčem s rostlinami), máte krytý balkon a vybraný koberec nebude velký, patrně se obejdete i bez protiskluzu. Zde ale více dejte na svůj pocit než na teoretická doporučení, abyste zabránili potenciálním nehodám.

Vzor a výška vlasu

Díky nabídce dekorů si lze také ven pořídit kusový koberec, který může mít stejný dezén jako třeba v ložnici. Mnohem vhodnější je však sladit vzor koberce s tím, v jakém stylu plánujete balkon zařídit. Nezapomeňte: čím menší prostor, tím je vhodnější dát přednost menším vzorům. A když si nejste jistí, volte neutrální barvy.

Hladký, nebo huňatý

Mnohé outdoor koberce jsou typu bouclé, lidově se jim říká bukláky. Jejich volba na balkon je praktická, na hladké ploše se hůře drží špína. Opět ovšem záleží na tom, jak příjemný došlap chcete mít. Protikladem bouclé se stává koberec typu shaggy s dlouhým vlasem, který působí luxusně. Co platí obecně? Koberec s vyšším počtem vláken na metr čtvereční je odolnější proti oděru.

Nemusí být jen kusový

Kromě kusových si můžete vybírat také ze skupiny metrážových koberců, což se hodí pro atypické tvary balkonu nebo větší plochy. A když na to přijde, vlastně ani nemusíte mít koberec, ale umělou trávu, která bude vypadat perfektně i bez závlahy.

Zdroj: Kusovykoberec.cz, Mujkoberec.cz