Jsem zvědavá, co nás to bude ještě stát a co nám za jaké razítko a průvodní zprávu bude chybět. Zatím jsme potřebovali jen revizi komínu, to stálo 2200 Kč za jednu A4 vyjádření. Člověk jen žasne, jaké kdo má sazby. Ale jinak jsem našla všechna lejstra, co po mně manžel chtěl: tlaková zkouška vody od instalatéra, elektrorevize, nějaká ta projektová dokumentace se také nalezla…

Takže to tam zaneseme (tedy já ne) a asi dostaneme nějaké vyjádření o tom, co a dokdy máme ještě dodat.

To nám ale nemůže zabránit uspořádat kolaudační megaparty na naší nedodělané zahradě. Jak řekla moje kamarádka Martina, nejlepší party široko daleko a já budu zrovna na dovolené. Alespoň nám hosté nepošlapou kytičky a záhonky, když je ještě nemáme vyladěné a hotové. Pokud pojedete příští sobotu náhodou kolem, tak se řiďte následujícími instrukcemi:

  • Přivezte si něco k pití a jídlu, jste-li neohlášen (i když jste ohlášen, kulinářské speciality jsou vítány)
  • Chovejte se slušně a chvalte fasádu, barvu dřeva, krovů, tašek na střeše, prostě všechno, i zahradu!
  • Nikdo nestojí o rady, že byste to udělali tak a tak, je to již hotovo a basta!
  • Vezměte si s sebou věci na převlečení, na suchou i mokrou variantu (je to skoro v divočině) a něco na přespání, zůstanete-li – karimatka, stan, spacák a ták.
  • Uvidíte-li, že manželé Královi usínají, opusťte objekt nebo si ustelte někde, kde ještě nikdo neleží
  • Ráno se připraví hromadná snídaně a bude se pokračovat v kolaudačním řízení

Téma: Zahrada

Dohodli jsme se s tatínkem, že postavíme bylinkovou kamennou spirálu. Tedy já jen přihlížím, neboť ty šutry jsou megatěžké, zvlášť placáky, které leží pod menšími kameny pod terasou. Ale už je tak 1/3 skalky hotová. Nejdřív jsme s taťkou vymýšleli, že uděláme jihočeský Stonehenge, aby vědci měli za pár století o čem dumat, ale na to nemáme dost vysokých kamenů. Ani lavička neprošla, protože tatíček chce vybudovat schody k sušáku na prádlo. Nakonec ještě budeme mít nedostatek šutrů. Musím se při svých přípravách na maraton (www.kmmp.cz) rozhlídnout v okolních lesích, kde jsou nějaké kameny, a vyrazit na lov.

Což mi připomíná, že jsem se skamarádila s novým sousedem, který dělá mediálního partnera tomu mému maratonu (OC Maxim Strakonice), dokonce založil ještě s dalším sousedem Atlético de Mlaka! No a tento mladík mě vyzval na běžecký trénink, a tak se nemohu vymlouvat na nic, a musím s mladíkem skoro o půlku mladším běhat a trénovat, v zájmu zkvalitnění mé fyzičky, sousedských vztahů apod. VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY, KTERÉ SE VĚNUJÍ REKONSTRUKCI PŘED NASTĚHOVÁNÍM, NAJDETE ZDE A cestou jsem viděla ve vedlejší vesničce zajímavé zahrady, plné trpaslíků, a i nějaké ty kameny, takže vím, kam zajet, kdyby nám došly!

Co se týče stavby, ta nyní postojí. Betonem zalitá terasa musí uzrát a já musím vydýchat fakturu, která za poslední stavební úpravy přišla rychlostí blesku, ostatně jako vždycky.

A až zase budeme mít peníze, tak budeme pokračovat:

Dodělání terasy a pergoly, dodělání chodníčků a příjezdové cesty, dodělání garáže, doplnění o vrata a vchodové dveře, výměna zadních vchodových dveří (ty mají dorazit někdy během dvou týdnů ), dát elektrický pohon na vjezdovou bránu, osadit osvětlení kolem celého domu, dát zvonek, popřípadě i elektronickou zabezpečovačku, na kterou je to tam všude připravené.

Takže plány jsou veliké.

Důležité je, že je u nás čím dál krásněji a lidé stále dobří.