Okno dává koupelně úplně jiný rozměr. Najednou se z uzavřeného prostoru stává ještě příjemnější místo očisty. Ale výhod najdeme mnohem více. Abychom byli fér, přidáme i pár doporučení, na co myslet předem.

5 zaručených plusů

Budete se cítit lépe: Každý člověk potřebuje ke svému životu přirozené denní světlo. Podporuje zrakovou a psychickou pohodu, zlepšuje pracovní výkonnost a snižuje únavu. Jistě ne nadarmo se říká, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Víte, že prvních 15 minut je pro vaše biologické hodiny nejdůležitější? A kde jinde je trávíme...
Ušetříte za energie: Bude-li okno dostatečně velké, při ranní hygieně ani nemusíte svítit. Dámy díky němu zvládnou make-up a pánové zase holení. Během dne bohatě postačí k orientaci v prostoru.
Omezíte pocit izolace: Neméně důležité je rovněž spojení s okolím. Zejména pro lidi, kteří doma žijí i pracují, je tento fakt neopomenutelný. Je-li dům či byt situovaný v zeleni, budete mít přírodu na dosah ruky. A v koupelně v podkroví se třeba přímo z vany můžete dívat na nebe.
Vytvoříte zdravější prostředí: Kdykoliv bude potřeba, snadno vyvětráte. V koupelně se nebude držet vlhký vzduch, riziko vzniku plísní se významně snižuje.
Pořídíte si více hrnkovek: Nabídka rostlin v květináči vhodných do vlhkého prostředí je díky přístupu denního světla bohatší. Nemusíte tu mít třeba jen kapradiny, tchynin jazyk nebo lopatkovec, ale také například bambus, difenbachii, bromélii nebo ibišek, o kterém se lidově říká, že potřebuje mít „nohy ve vodě a hlavu na slunci".

3 rady, na co myslet předem

Jak řešit parapet a ostění: Vnitřní parapet a ostění opatřete nenasákavým voděodolným, snadno udržovatelným materiálem, například keramickým nebo kamenným obkladem. „Dejte si pozor na správné vyspádování parapetu směrem od okna do interiéru, abyste od něj vodu či kondenzát co nejrychleji odvedli. Tohle dvojnásobně platí pro okno v blízkosti sprchového koutu nebo vany, pokud se v ní také sprchujete,“ uvádí architektka Martina Šimková z ateliéru CADFACE.
Přirozené větrání doplňte nuceným: Okno je super, ale větrat jen skrz něj nestačí. „Představte si, co se stane, když v zimě otevřete ve vyhřáté koupelně plné páry jen okno. Všechno bude mokré, protože pára zkondenzuje na ochlazených površích v interiéru, hrozí jejich degradace a rozvoj plísní. Proto okno vždy někde v koupelně doplňte nuceným větráním vzduchu do exteriéru, tedy ventilátorem. Zpravidla se umísťuje v blízkosti sprchy nebo vany,“ upřesňuje architektka.
Který okenní profil je nejlepší: Zdá se, že v prostředí se zvýšenou vzdušnou vlhkostí vítězí plast, ale možností je více. Může jít rovněž o hliníkové profily, které jsou velmi odolné. „A prakticky nezničitelné, takže se hodí i do tak náročného prostředí, jakým je právě koupelna. Zároveň poskytují dobré izolační vlastnosti a jednoduchou údržbu,“ říká Milena Tomčíková, produktová manažerka značky VEKRA. Nebo dokonce i dřevěná okna, pokud jsou ovšem z výroby ošetřená tak, aby dovnitř dřeva neproniklo příliš mnoho vlhkosti a současně aby se snáze odpařila ven.

S výběrem vhodných tepelně-izolačních parametrů vám jistě poradí každý zkušený prodejce oken.