Hlínu používalo lidstvo ve stavebnictví snad odjakživa. Díky své relativně snadné dostupnosti, vlastnostem a také aplikaci byla a je hlína častým materiálem, který se užívá nejen na omítnutí zdí, ale často se z něj staví celé domy.

Výhody hliněné omítky

Hlína sama o sobě má mnoho výhod. Funguje jako přirozený regulátor vlhkosti v interiéru a zvlhčuje tak příliš suchý vzduch. Mimo to zvládá akumulovat teplo, které udrží v místnosti. Na své si také přijdou lidé trpící astmatem, protože hlína, potažmo hliněná omítka, pohlcuje škodlivé a dráždivé látky. Díky svým univerzálním vlastnostem se hliněná krycí vrstva nenanáší jen na nízkoenergetické domy, ale můžete se s ní zcela běžně setkat i v panelových domech. Další všestrannost tkví v tom, že lze hlínu nanést na téměř kterýkoliv materiál včetně sádrokartonu, betonu, cihel nebo dřeva.

Hliněná omítka mnoha barev

Jedním z častých mýtů je, že hliněné omítky jsou k dostání jen v hnědé či šedé barvě. I zde vás může hliněná omítka mile překvapit. K dostání jsou často odstíny od bílé, přes žlutou, oranžovou až k modrým či zeleným barvám. Sice nejde o syté odstíny, jako spíš tlumené, ale najdete je.

Jsou ekologické

Nikoho asi nepřekvapí fakt, že hliněné omítky jsou přírodním materiálem, a tedy se obejdou bez chemických příměsí. Výhodou také je, že díky jílu obsaženým v hlíně se omítky do jisté míry samy zvládnou očišťovat. Pokud tak máte malé dítě, které rádo sahá všude kolem sebe včetně zdí, nemusíte se trápit se stopami na zdech. Hliněná omítka – příroda – si poradí za vás.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, nazeleno.cz, idnes.cz