Kozlík lékařský neboli Valeriana officinalis, je bylinka, jejíž účinky jsou známé už od dávných dob. Jsou spojovány s celkovým zklidněním organismu a léčbou nespavosti. Velké oblibě se těší i u koček.

Účinky kozlíku lékařského

Léčivé účinky mají kořeny této bylinky. Sbírají se od října do listopadu a dá se z nich připravit čaj, odvar, tinktura i tablety. Kozlík má uklidňující účinky na všechny nervové problémy. Tlumí pocit úzkosti a navodí klidnou mysl. Usnadňuje vyrovnávání se stresem, funguje jako přírodní pomoc pro děti i dospělé s ADHD. Zmírňuje také menstruační bolesti, upravuje zažívání a snižuje riziko epileptických záchvatů. Tinkturou z kozlíku lékařského můžete nahradit prášky na spaní, protože spolehlivě zabírá a nemá žádné vedlejší účinky. Kozlík lékařský je ale bohužel návykový, nesmí se tedy užívat déle než 3-4 týdny. Také je třeba dodržovat dávkování, protože vyšší dávky by namísto uklidňujících účinků způsobily naopak větší rozrušení.

Pěstování kozlíku lékařského

Kozlík lékařský si můžete vypěstovat i doma. Semínka se vysévají od srpna do září na povrch substrátu asi 30 cm od sebe. Ke klíčení pak dochází za 1 až 3 týdny. Bylinku si ale můžete předpěstovat i doma a až poté ji vysadit ven. Kozlík je mrazuvzdorná rostlina, takže zimu většinou přežije bez problémů. Rostlinu umístěte na slunné či polostinné místo. Nejlépe se jí bude dařit v hlinitopísčité půdě, která je propustná a vlhká. Pokud bylinku ale nechcete pěstovat, pořídit dnes můžete na e-shopech sušený kořen, ale i spoustu dalších produktů, které kozlík lékařský obsahují.

Jak doma vyrobit tinkturu z kozlíku lékařského?

Kozlíkovou tinkturu vyrobíte ze směsi kořene kozlíku (2 g) a kořene anděliky (8 g). Směs bylinek pak naložíte do 30 ml čistého lihu a necháte 36 hodin louhovat. Nakonec už stačí směs pouze scedit.

Kočky a kozlík lékařský

Jakmile kočky kozlík lékařský ucítí, jsou k nezastavení. Válí se po něm, začnou slintat nebo příst. Některé kočky probíhají bytem nebo zahradou, jakoby byly splašené. Některé se chovají, jakoby byly omámené. Příčinou tohoto chování jsou vonné složky kořene. Kočkám připomínají hormony, které samice vysílají během období páření.

Zdroj: ireceptar.cz, magazinzahrada.cz