Krůtí maso by se mělo v jídelníčku objevovat pravidelně. Je výživné, snadno stravitelné, obsahuje kvalitní tuk a je perfektním zdrojem bílkovin. Mimo to se může pochlubit vysokým obsahem zdraví prospěšných látek, které působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, podporují imunitu a příznivě ovlivňují duševní pohodu.

Krůtí kuličky zvládnete, i když máte málo času nebo s vařením teprve začínáte. Toto video vás přesvědčí:

Zdroj: Youtube


Jednotlivé části krůty lze zpracovat na mnoho způsobů – maso je skvělé pečené, dušené i vařené, můžete z něj připravit šťavnaté medailonky, řízky, rolády, závitky nebo skvělý vývar. V mleté podobě se používá k přípravě ragú, burgerů, sekané a také masových kuliček.

Pokud si maso chcete namlít doma, použijte prsa nebo horní stehna, případně kombinaci obojího. Mleté krůtí maso ale běžně seženete v supermarketech nebo na farmářských trzích.

Univerzální kuličky

Příprava krůtích kuliček je velmi snadná a zabere vám jen pár minut. Do masa stačí přidat vejce, pár lžic strouhanky na zahuštění, sůl a oblíbené koření nebo čerstvé bylinky. Dochutit je lze také sýrem, můžete je také nakombinovat s vařenou červenou čočkou, nebo do směsi nastrouhat syrovou bramboru. Pak už stačí jen vytvarovat kuličky a osmažit je na pánvi. Pokud chcete dietnější variantu, rozložte je na plech s pečicím papírem a upečte je v troubě.

Kuličky můžete podávat s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem, výborně chutnají s rajskou nebo sýrovou omáčkou a těstovinami. Skvělé budou i jako náplň do tortill či sendvičů.

Další možností je naskládat syrové kuličky do pekáčku společně s nakrájenou zeleninou, nebo je před pečením podlít rajčatovým pyré s bylinkami. Použít je můžete také jako „knedlíčky“ do polévky. Chutnat vám budou ve všech podobách.

Pečené masové kuličky z krůtího masa

Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 500 g mletého masa
  • strouhanka
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • hrst hladkolisté petržele
  • sůl, pepř

1) Cibuli a petržel nasekejte nadrobno.

2) V misce smíchejte maso, vejce, cibuli a petržel. Podle potřeby přidejte strouhanku – stačí tolik, aby směs nebyla příliš řídká a bylo možné ji tvarovat.

3) Lžící odebírejte po částech masovou směs, rukama tvarujte stejně velké kuličky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

4) Pečte je v troubě předehřáté na 200 ºC asi 20 minut. Před koncem pečení jednu kuličku vyndejte, rozkrojte a zkontrolujte, zda není ve středu syrová.

5) Podávejte s bramborovou kaší nebo jogurtovým dipem a zeleninovým salátem.


Zdroj: www.culinaryhill.com