Pokud nemáte k dispozici slunečné stanoviště, nesmutněte. Existuje řada květin, trvalek, bylinek, které stín vyloženě milují nebo se aspoň dokážou přizpůsobit podmínkám, v nichž rostou. Mezi tyto rostliny patří například zamiokulkas, pepřinec, begonie, africká kopřiva, jarmanka a mnoho dalších.

Jak vypadá třeba zamiokulkas, populární stínomilná rostlina? Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Méně známý zamiokulkas a pepřinec

Tyto rostliny mají původ v podrostu pralesů, kde dopadá jen malé množství světla. Patří sem také některé druhy kapradin, marantovitých a áronovitých rostlin, fíkusy a další. Tyto rostliny dokážou uspět i v temnějších místech, protože mají speciálně přizpůsobené listy. Ty jim umožňují efektivně využít i malé množství dostupného světla.

A co nasadit do truhlíků ve stínu?

Pro pěstování květin v truhlících do stínu se doporučují begonie, africká kopřiva, popenec, netýkavka, fuchsie a další balkonové rostliny. Můžete sáhnout i po sezonních rostlinách, jako jsou zvonky, primule nebo dlužicha. Pokud máte rádi bylinky, můžete zvolit kozlíka lékařského, převislé a lesní jahody, mátu, pažitku nebo mařinku vonnou.

Chcete něco, co vám opravdu vydrží? Vyberte si ze stínomilných trvalek

Mezi trvalkami, které milují stín, jsou například bergenie, brambořík, již zmíněná dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna a zběhovec. Je jich opravdu hodně, stačí si vybrat.

Na co ale nezapomenout?

I stínomilné rostliny potřebují určité množství světla. Stačí, když na ně bude svítit pár minutek denně. Pokud takovou možnost nemáte, zvažte umělé osvětlení.

Zdroj: abecedazahrady.dama.com, modernizahrada.com, compo.com