Není zelenina jako zelenina. A o té listové to platí dvojnásobně. Najdeme mezi ní profláklé druhy jako rukola, koriandr nebo špenát. Ty jsou oblíbené zejména pro svoji jedinečnou chuť. Některé druhy jsou ale vizuálně natolik zajímavé, že je lze využít také jako zajímavé prvky na zlepšení vašeho okrasného záhonu nebo zahrady.

Chřest lékařský

Možná to někoho překvapí, ale chřest patří k oblíbeným okrasným druhům zeleniny. Tato vytrvalá rostlina dosahuje výšky 40 až 150 centimetrů. V červnu začínají chřestu kvést drobné červené bobule. Další výhodou chřestu je jeho výborná chuť. Pokud se tak rozhodnete chřest ze svého okrasného záhonu odstranit, najdete pro něj snadno využití v kuchyni. Jeho výhodou je, že i samotná chuť je výborná.

Hlávkový salát

Notoricky známou listovou zeleninou je hlávkový salát, jehož odborný název je locika setá nebo locika salátová. Je známá pro své hlávkovité růžice. Některé druhy mají žluté květy připomínající menší pampelišky. Salát velmi často nalezneme díky jeho estetickým přednostem nejen na okrasných záhonech, ale také jako přílohy na talíři.

Kapusta kadeřavá

Málokterá zelenina vyvolává z hlediska své chuti tolik kontroverzí jako kapusta hlávková. Jedni ji milují, druzí ji nedokážou pozřít. Pokud jste odpůrci jejího konzumování, nemusíte ji hned zatracovat. Kapusta je totiž díky svým spirálovitě vyrůstajícím zkadeřeným listům s lalokovitými okraji estetickou rostlinou. Košťál může dosahovat výšky 30 až 70 cm. Často bývá zbarvená do žlutozelených, tmavě zelených a u okrasných druhů od fialových až do červených odstínů.

Mezi další okrasné listové zeleniny lze zařadit již zmíněný špenát nebo rukolu.

Zdroje:Wikipedia.cz, Bylinkyprovsechny.cz, Floranazahrade.cz