Macramé závěsy na květiny byly populární zejména v sedmdesátých letech minulého století. Ale stejně jako u všeho jiného, také trend macramé se vrací. Závěsy na květináče jsou nejen hezké, ale také velmi praktické – ušetříte díky nim spoustu místa na policích či podlaze. Nemluvě o tom, že můžete květiny snadno umístit na sluníčko poblíž okna. A jak si jej můžete vyrobit doma?

Vytvořte si macramé na svůj květináč

Budete potřebovat:

Provázek, nůžky, dřevěné korálky, dřevěný kroužek a květináč.

Jak na to?

Délka závěsu se řídí tím, v jaké výšce chcete mít květináče zavěšené. Vždy je lepší použít více provázku, protože jej můžete kdykoliv zkrátit. Můžete vyzkoušet třeba dva metry. Macramé, které dnes uvidíte, je vytvořeno z 12 provázků.

Nejprve začněte tak, že si vlákno přeložíte na polovinu, vznikne vám očko, které protáhnete dřevěným kroužkem a oba konce vlákna tímto očkem provléknete a utáhnete. Takto navlékněte všechna vlákna.

Nyní začíná prostor pro kreativitu. Nejprve začněte se všemi 12 vlákny a uvažte celkem 6 uzlů. A jak na to? Vlákno, které je vlevo, přeložíte přes ostatní vlákna směrem doprava. Vlákno, které je úplně vpravo, podvlečete pod ostatními směrem doleva a provlečete mezerou mezi středovými vlákny a vláknem vlevo. Utáhnete uzel.

Poté vlákna rozdělte na 3 části. Každou z nich budou tvořit 4 vlákna. Z prvních 4 udělejte čtvercový uzel ve vzdálenosti asi 6 cm od posledního uzlu. Poté navlékejte korálky.

Nakonec vezměte z každého svazku 2 vlákna a svažte je dohromady se 2 vlákny z vedlejšího svazku. Takto pokračujte, dokud z vláken nevznikne košík. Nakonec udělejte uzel. Na fotografický návod, který vám řekne více, se podívejte ve fotogalerii.

Zdroj: Möbelix