Dřevo je velmi rozšířený interiérový materiál. Vyrábí se z něj židle, stoly, skříně, ale také postele nebo kusy do kuchyně. Není však dřevo jako dřevo, každý typ má své výhody a specifické vlastnosti. Pojďme se na ně podívat popořadě.

Jedním z oblíbených materiálů je masiv. Jak z něj vyrobit komodu?

Zdroj: Youtube

Okouzlující masivní dřevo

Masiv je materiál z tvrdého nebo měkkého přírodního dřeva. Jeho velkou předností je originální a jedinečný vzhled. Takový materiál je náročný na opracování. Zároveň se však snaží vytvořit estetickou iluzi, že jde o nedotčený materiál. Kvalitní rustikální nábytek vydrží celé roky. Zvláště trvalé kousky jsou z cinkovaného dřeva.

Dýha jako praktický materiál

Pokud netrváte na masivu, ale chcete jeho vizuální vlastnosti, můžete zkusit sáhnout po dýhovaných deskách. Jejich nosná deska je vyrobena z dřevovláknité desky, z dřevotřísky nebo spárovky polepené tenkým plátkem dřeva – dýhou. Takový povrch přináší nábytku jemnost a eleganci. Oproti masivu je tento materiál levnější.

Údržba dýhovaných desek, stejně jako nábytku z masivu, je poměrně náročná. Pro správnou údržbu se neobejdete bez lakování akrylovými nebo syntetickými laky.

Tenký, ale pevný sololit

Dřevovláknitá deska vyráběná mokrou cestou se nazývá sololit. Z těchto velmi tenkých desek se často vyrábí záda skříní nebo dna zásuvek či různé obaly. Díky své výrobě je materiál odolný vůči vodě, poškrábání i UV záření. Velkou předností je jeho cenová dostupnost a barevná variace.

Z dalších materiálů lze zmínit dřevotřískové desky (DTD) nebo MDF desky, které jsou považovány za alternativu k masivu.

Zdroje: extra-nabytek.cz, kvalitnitruhlari.cz, nabytek-harmonia.cz