Vlhkost, stín, ale také starý ochranný nátěr se mohou stát zkázou pro každý dřevěný plot či obložení. Když přidáme další porost na betonové dlažbě, vaše zahrada bude mít s čím bojovat. Odstranit mech není nic složitého. Mnohem těžší je zabránit tomu, aby zelenající místa už znovu nevznikala.

Hezký na pohled, ale jen v lese

Mech může vypadat hezky a romanticky, bohužel jen v lese. Na zahradě je spíše na škodu. Kromě betonu či dřeva si rád hoví také v trávníku. Zkrátka všude tam, kde je vlhko a stín. A to jsou faktory, které na zahradě neovlivníte.

Jak můžete odstranit mech z betonu?

Betonu mech neublíží tolik jako dřevu, přesto působí nevzhledně. Zbavit se jej můžete několika způsoby. Můžete vyzkoušet modrou skalici, která se k likvidaci mechu používá dlouhá léta. Při vyšší koncentraci si však musíte dát pozor na to, aby na betonu nevznikaly skvrny. Používejte ji jen tam, kde vám menší skvrna vadit nebude.

Pokud budete rekonstruovat, můžete udělat nový beton. V současnosti je na trhu beton se samočisticími schopnostmi, takže stačí jen trocha sluníčka a mech je pryč. Mezi oblíbené babské rady pak patří posypání mechu popelem – nakolik je tato rada funkční, musíte zjistit sami.

Ve specializovaných prodejnách najdete i speciální prostředky k likvidaci mechů a lišejníků. Pokud tedy nezabraly předchozí rady, přípravek z obchodu je sázkou na jistotu.

Jak můžete odstranit mech ze dřeva?

Pokud se mech objevil na dřevu, musíte jej odstranit mechanicky. To znamená seškrábat spolu s tenkou vrstvou dřeva. Poté povrch osmirkujte a připravte na ošetření. Dřevo napusťte fungicidním přípravkem, klidně i dvě vrstvy. Poté přidejte vrchní nátěr. Ochranný nátěr je nutné pravidelně opakovat.

Zdroj: receptar.cz, zahrada.cz, plot.cz