Děláme si hezké rodinné domy, děláme si krásné víkendové chaty. Užitkové stavby ale často necháváme stranou své pozornosti. Jenže i ty jsou vizitkou našeho životního příběhu a myšlení. Podívejte, jak pěkně taková užitková stavba může vypadat. Vydáme se za ní do Texasu, konkrétně města Blanco.

Multifunkce

Stodola je součástí většího zemědělského celku, ale je poblíž klasického kamenného ranče, kde majitelé bydlí. Kamenná stavba se tak ke stávajícímu domu velmi hodí.

Požadavkem každé stodoly je, aby splňovala více funkcí. Je zapotřebí místo pro údržbu majetku, obhospodařování půdy, krmení dobytka či skladování. Nemusí to být nijak extra promyšlený prostor, ale funkce by měly být odděleny. Zde například jedna část stodoly je určena jako skleník a dílna pro předpěstovávání, skladování semen a práci se zeleninou. Od hlavního prostoru pak je oddělena zajímavou stěnou, která v sobě ukrývá ponk a místo na nejdůležitější nářadí.

Pak tu je právě hlavní část, která má otevíratelná vrata na obou stranách. Je to zásadní výhoda, když lze dovnitř zavézt traktor nebo jinou techniku z obou stran. Z tohoto prostoru je možné rovnou složit náklad do skladovacího prostoru.

Další částí stodoly je garáž, kam se vejde terénní automobil, který je při práci na farmě také velmi zapotřebí.


- Autor: Jobe Corral Architects

- Lokace: Blanco, Texas, USA

- Foto: Casey Woods