Moniliovou spálu (moniliovou hnilobu peckovin) způsobuje houba rodu Monilinia (hlízenka).

Kde moniliovou spálu najdete?

Moniliová spála (úžeh) se vyskytuje zejména u meruněk a višní. Najdete ji ale i u broskvoní a třešní. Květy, které moniliová spála napadne, poznáte snadno. Květy hnědnou, zasychají a neopadávají. Naopak zůstávají na stromech stejně jako při poškození mrazem.

Jak choroba postupuje, zjistíte tady:

Zdroj: Youtube

Listy na napadených stromech uvadají, usychají, hnědnou a vypadají jako spálené. Na letorostech můžete najít klejotok, což je obranná reakce poškozené rostliny na chorobu. Vlivem moniliózy může dojít až k odumření poškozené části rostliny, ale dokonce i celého stromu.

Jak se moniliová spála projevuje?

Moniliová hniloba napadá všechny plody peckovin (meruňky, broskve, třešně, slívy a višně). A to v období dozrávání a zralosti. Na plodech vznikají hnědá, měkká místa, která se rychle rozšiřují. Plod následně změkne a zhnědne.

Na hnědých místech se tvoří bílé kruhovité polštářky, které jsou tvořeny fruktifikačními orgány hlízenky. Zatímco některé plody opadají, jiné se vysuší a na stromech visí i přes zimu. Na jaře se neopadané plody a větvičky stávají zdrojem nové infekce. I proto poškozené plody a větve včas odstraňte.

Pro výskyt a šíření choroby je v době kvetení ideální deštivé počasí a nižší teplota (do 12 °C). Pro napadení plodů teplota kolem 20 až 22 °C. Podíl na vzniku choroby má i poškození stromu či výrazné kolísání vlhkosti.

Jaká je ochrana proti monilióze?

Ošetření proti moniliové spále se provádí 1krát až 2krát v jarním období – na začátku kvetení a při dokvétání (v případě chladnějšího počasí). Proti moniliové hnilobě se ošetřuje před sklizní (při zabarvování plodů) zejména tam, kde je výskyt choroby častější. Nezapomínejte na dodržení ochranné lhůty. To je doba, která musí uplynout mezi ošetřením a sklizní.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, nasezahrada.com