Hlavní důvod, proč kupovat celé kuře, je ekonomický – jeho cena se pohybuje v průměru kolem 90 korun za kilogram, ale pokud koupíte dvě samostatná stehna, zaplatíte okolo 120 korun za kilogram, za kuřecí prsa i 200 korun za kilo. Pokud dáváte přednost farmářským nebo bio kuřatům, bude rozdíl ještě vyšší. Z jednoho kuřete získáte jednotlivé části s výrazně nižší investicí, navíc ho kompletně zužitkujete do poslední kůstky. A tím, že nebudete kupovat tolik plastových obalů, pomůžete i planetě.

Jak naporcovat kuře?

1) Připravte si velké prkénko a nůž. Ten by měl být ostrý, středně dlouhý a spíše tenčí, abyste s ním mohli během porcování dobře manipulovat a dostali se ke kloubům a kostem.

2) Kuře položte na prkénko páteří dolů a začněte oddělovat stehna. Opatrně prořízněte kůži mezi stehnem a trupem, až se stehno uvolní. Chytněte ho do ruky, promáčkněte, pačte a vyvracejte, aby kloub praskl a povolil. Pak stehno v kloubu odřízněte. Můžete ho ponechat celé, nebo rozdělit na horní část a paličku.

3) Podobným způsobem oddělte i křídla. Jemně nařízněte kůži až ke kloubu. Ten je potřeba opět rozlomit a vypáčit. Poté křídlo v kloubu odřízněte.

4) Na řadě jsou prsa. Nahmatejte hrudní kost, která je rozděluje, a co nejblíže k ní veďte řez odshora až dolů. Maso se začne postupně oddělovat. Poté opatrně sval s kůží odřezávejte těsně podél trupu, dokud se zcela neuvolní.

5) Máte hotovo. Získali jste stehna na pečení či dušení, prsa na řízky nebo rizoto a skelet s křídly na skvělý vývar.

Zdá se vám to složité? Podívejte se na názorné video, jak snadno a rychle zvládnete kuře naporcovat:

Zdroj: Youtube

Zdroj: kucharkaprodceru.cz, cuketka.cz, youtube.com