Stručný souhrn z článku:

  • V Jizerských horách byl postaven malý, efektivně navržený dům pro rekreační pobyt s ohledem na okolní krajinu.
  • Dům má minimalizované náklady na stavbu, jednoduchý design a je orientován pro maximální využití výhledu.
  • Interiér nabízí otevřený prostor s galerií, efektivně využitými ložnicemi a terasou pod střechou.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

V místě v Jizerských horách, kde majitelé získali volný stavební pozemek, je zástavba roztroušená, nebylo tedy třeba brát ohledy na sousedův dům za plotem. Přesto se architekti ze studia Labor 13 rozhodli místu podřídit a nesnažili se v chráněné krajinné oblasti prosazovat extravagantní tvary.

Pozemek s výhledem

„Hezky položený pozemek s krásným výhledem do údolí v podstatě určil vnitřní prostory. Navíc zadání bylo jasné – malý levný dům pro převážně rekreační pobyt rodiny,“ vzpomíná architekt Martin Vomastek.

„Na druhou stranu je třeba říct, že pro určitý typ lidí, kteří nelpí na shromažďování předmětů, by takový dům mohl klidně fungovat pro celoroční bydlení. Přestože se podařilo minimalizovat náklady na stavbu, v budově je vše potřebné a od standardního rodinného domu se liší tím, že má málo úložných prostor, a třeba schodiště na otevřenou galerii nad obytnou místností je velmi strmé, aby neubíralo příliš místa ve společném prostoru.“

Terasa pod střechou

Dům je přízemní se sedlovou střechou, čisté archetypální linie budovy neruší žádný výstupek ani přístavek. Naopak do hmoty domu zabíhá směrem ke krásnému výhledu do údolí část terasy, takže ji kryje přesah střechy.

Zhruba uprostřed obdélníkového půdorysu leží obytná místnost s velkým jídelním stolem poblíž prosklené stěny na terasu, kuchyňskou linkou podél protější stěny s oknem dozadu do zahrady a pohovkou skrytou vedle schodiště na galerii. Prostor nad obytnou místností je totiž otevřený až do krovu.

Z jedné boční strany k obytné místnosti přiléhá předsíň s vestavěnými skříněmi a koupelna, z druhé dvě samostatné ložnice. Obě boční části mají standardní výšku se stropem, takže v podkroví nad nimi vznikly dva větší prostory pouze lemované zábradlím, tedy otevřené do obytné místnosti, přes níž vede spojovací lávka. (Článek byl redakčně krácen, celý jej najdete v novém vydání časopisu Dům & Zahrada.)

Chcete vědět o této dřevostavbě v Jizerkách víc?

  • Konstrukční řešení celé budovy
  • Orientace a umístění
  • Návrhy materiálů a barev
  • Okna jako spojující prvek
  • Náklady na stavbu
  • Doplňková stavba na pozemku

To vše a mnoho dalších informací a produktů najdete v prosincovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 16. listopadu.

Zdroj: Dům & Zahrada