1. Restaurace Geranium, Dánsko

Restaurace Geranium s panoramatickým výhledem na největší kodaňský park Fælledparken se nachází v osmém patře nad parkovištěm dánského národního fotbalového stadionu. Specializuje se na sezonní skandinávská jídla. Aktuální nabídka v Geranium stojí 440 dolarů na osobu a gastro zážitek trvá minimálně tři hodiny. Pro perfektní doplnění menu je v nabídce pestrý vinný lístek nebo nealkoholické nápoje. V letošní sezoně restaurace odstranila ze své nabídky maso a zaměřila se pouze na zeleninu a mořské plody.

Zdroj: Youtube

2. Restaurace Central, Peru

Restaurace Central je ódou na Peru ve všech směrech a vládnou v ní šéfkuchaři Virgilio Martínez a Pía León. Nabízené pokrmy oslavují jedinečnou krajinu, historii a tradice této nádherné země, samozřejmě s využitím produktů z místních zdrojů. Šéfkuchaři jsou zároveň manželé, kteří se vzali pouhé čtyři dny poté, co se v roce 2013 Central poprvé objevil na seznamu 50 nejlepších restaurací světa. O necelých deset let později Martínez a León posunuli svůj úspěch dále a otevřeli hned tři další restaurace: Mil v Andách, Kjolle v Limě a mezinárodní pobočku Maz v Tokiu.

Zdroj: Youtube

3. Restaurace Disfrutar, Španělsko

Mezi výrazné rysy třetí nejlepší restaurace světa Disfrutar patří využívání moderní techniky, odvážné kombinace a snaha své hosty neustále překvapovat. Pokrmy jako panchino (nadýchaná houska) plněná kaviárem a zakysanou smetanou, kuličkové pesto s křehkými pistáciemi a úhořem jsou poskládané tak, aby „potěšily, překvapily a nadchly“.

Zdroj: Youtube

Zdroj: Forbes.cz, Theworlds50best.com