1. Père Lachaise, Paříž

Na prvním místě se umístil pařížský hřbitov Père-Lachaise, který se nachází na vyvýšeném pahorku ve východní části města a patří mezi 10 nejnavštěvovanějších míst Paříže. Jsou zde pochovány slavné osobnosti jako Oscar Wilde, Honoré de Balzac, Édith Piaf, Jim Morrison, Gertrude Steinová, Marcel Marceau, ale i český skladatel a hudební teoretik Antonín Rejcha a malíř František Kupka. Hřbitov byl založený Napoleonem Bonaparte v roce 1804.

Zdroj: Youtube

2. San Michele, Benátky

Benátský hřbitov San Michele, nebo také Ostrov mrtvých, leží na stejnojmenném ostrově jen pár minut lodí od centra města. Zatímco centrum Benátek praská ve švech a turisté jsou doslova na každém kroku, hřbitov nabízí návštěvníkům města klid. Pochovány tu jsou také slavné osobnosti, jako je například Ezra Pound nebo Igor Stravinskij. Hřbitov vznikl teprve roku 1807 a o jeho vzniku rozhodl taktéž Napoleon, když obsadil Itálii.

Zdroj: Youtube

3. Starý židovský hřbitov, Praha

Mezi pěticí nejslavnějších hřbitovů nechybí ani pražský Starý židovský hřbitov. Vznikl zřejmě o půl století dřív než Kolumbus objevil Ameriku. Návštěvníky si získává především svou atmosférou. Nachází se zde k sobě namačkané hroby porostlé mechem a lišejníkem, mezi nimiž rostou stoleté lípy. Židé se jinde v Praze pohřbívat nesměli, a tak museli správci hřbitova šetřit místem.

Zdroj: Youtube

4. Vádí al-Salám, Irák

Vůbec největším hřbitovem světa je irácký Vádí al-Salám neboli Údolí míru u města Nadžaf. Být pohřbený právě zde znamená pro muslimy tu největší čest. Své mrtvé sem vozí nejen Iráčané a Íránci, ale i věřící z Palestiny a dokonce i ze vzdálené Indonésie. Denně zde proběhne přibližně stovka pohřbů. Hřbitov se rozkládá na ploše přes 35 kilometrů a obsahuje nejméně 5 milionů hrobů. Dnes hřbitov kontrolují američtí vojáci, Nadžaf je totiž velmi nebezpečná oblast.

Zdroj: Youtube

5. Arlington, USA

Nejslavnějším vojenským hřbitovem je americký Arlington. Je známý z mnoha filmů. Odehrává se na něm například závěrečná scéna z Formanova muzikálu Vlasy. Na 2,6 kilometrech čtverečních leží američtí vojáci ze všech válek, kterých se USA zúčastnily. Jsou zde pochováni vojáci z války Severu proti Jihu, pěšáci z první i druhé světové války, ale také mariňáci z bojů o Irák a Afghánistán. Je krásný svou jednoduchostí, tvoří ho jen dlouhé řady stejných bílých křížů, případně židovských hvězd. Nejnavštěvovanějším místem je hrob prezidenta J. F. Kennedyho, který je zde pohřben i s manželkou Jacqueline.

Zdroj: Youtube

Zdroj: ireceptar.cz, national-geographic.cz