1. Mona Lisa, Leonardo da Vinci

Mona Lisa je považována za nejslavnější malbu na světě už od chvíle, kdy ji na počátku 15. století namaloval Leonardo da Vinci. Obraz je pojmenován po Lise del Giocondo, člence bohaté florentské rodiny. V roce 1911 ukradl Monu Lisu zaměstnanec Louvru Vincenzo Peruggia, italský patriot, který věřil, že Mona Lisa by měla být vrácena do Itálie. Mona Lisa dnes ale opět v bezpečí visí v pařížském Louvru, kde obraz každoročně vidí 6 milionů lidí.

Zdroj: Youtube

2. Hvězdná noc, Vincent van Gogh

Definující dílo Vincenta van Gogha, Hvězdná noc, popisuje pohled, který viděl ze svého azylového okna v Saint-Rémy-de-Provence poté, co se v roce 1888 zhroutil a odřízl si část vlastního ucha. Kultovní scéna ukazuje vířící noc, oblohu přerušovanou hvězdami s výhledem na stále spící vesnici.

Zdroj: Youtube

3. Poslední večeře, Leonardo da Vinci

Poslední večeře, namalovaná v 90. letech 14. století na refektářské zdi v kostele Santa Maria delle Grazie v Miláně, je dalším z nejznámějších uměleckých děl na Zemi. Úžasná nástěnná malba zobrazuje scénu, kdy Ježíš Kristus říká dvanácti apoštolům sedícím po obou jeho stranách, že ho jeden z nich zradí.

Zdroj: Youtube

4. Stvoření Adama, Michelangelo

Stvoření Adama, které tvoří jen jednu malou část nádherné fresky, která pokrývá strop Sixtinské kaple, je pravděpodobně nejslavnějším a nejuznávanějším dílem Michelangela, vedle sochy Davida. V biblické scéně vidíme Boha, jak natahuje ruku a natahuje se, aby dal život Adamovi, prvnímu člověku.

Zdroj: Youtube

5. Guernica, Pablo Picasso

Guernica, jedno z nejuznávanějších a nejvznešenějších uměleckých děl Pabla Picassa, vypráví smutný příběh o bombardování stejnojmenného baskického města. Prostřednictvím řady černých, bílých a šedých tvarů a postav slavný kubista zdůrazňuje destrukci, kterou ve městě způsobilo nacistické Německo a fašistická Itálie.

Zdroj: Youtube

Zdroj: ireceptar.cz, topzine.cz