Najít v současnosti v Čechách či na Moravě rodinný dům, byt nebo chalupu k rekreaci, na který se dá finančně dosáhnout, je stále těžší. Ceny nemovitostí pořád stoupají, inflace nemilosrdně požírá úspory. Kvůli tomu přibližně třetina Čechů v domácnostech s čistým příjmem nad 60 000 Kč už zvažuje pořídit si nemovitosti v některé evropské zemi. Ideálně u moře a v teple. Alespoň taková jsou data z aktuálního výzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).
Navíc stát se vlastníkem objektu v zahraničí už není jen otázka společenské prestiže, jak to bývalo kdysi. Podle Jiřího Šedivého, tajemníka AČSS, skoro 60 procent dotazovaných považuje nákup zahraniční nemovitosti za alternativu k naší chalupě, která jim umožní relaxovat ve vlastním a ještě k tomu v zajímavé lokalitě. Současně polovina dotazovaných vnímá takovou investici z pohledu budoucnosti jako rozumné zhodnocení rodinných financí.

Porovnejte si

Podle Eurostatu došlo ke konci třetího čtvrtletí 2021 k největšímu meziročnímu nárůstu cen nemovitostí v EU právě v Česku (až o +22 procent). Za nás se zařadily Litva, Estonsko a Nizozemsko. Nicméně informace, kdo stojí na opačné straně, jsou zajímavější - nejpomaleji ceny nemovitostí rostly na Kypru (+2,2 procenta), v Itálii a Španělsku (po 4,2 procent). Španělsko je rovněž zemí, po které Češi nejvíce pokukují (42 procent, včetně ostrovů), zájem máme také o Chorvatsko (36 procent) a Itálii (33 procent).

A kde byste si svou „chalupu“ v zahraničí dokázali představit vy?

Zdroj: AČSS