Dokud je ještě zima, můžete v Novém Městě na Moravě využít bílou stopu a pak se projít centrem. Potom se ještě vydejte do Křižánek, protože zdejší vesnická památková rezervace je v Kraji Vysočina největší a opravdu stojí za návštěvu.

Město v pohybu

Do konce března bude sportovní areál Vysočina Arena otevřený hlavně milovníkům bílé stopy, a to i těm amatérským. Tady sice trénují profesionální sportovci a také se tu pořádá mnoho závodů (například za pár dnů Mistrovství České republiky v biatlonu), ale když je na stadionu a v jeho okolí volno, brány se otevírají veřejnosti (aktuální rozpis najdete zde). Vyzkoušejte některou z tras vedoucích od hlavního stadionu nebo pokračujte ještě dál.

Sochařská galerie venku

Koho běžky nebaví, ten může hned vyrazit po svých do historického jádra obdivovat městskou památkovou zónu. Na metry krátká a na historii bohatá poznávací procházka vás čeká na Vratislavově náměstí, startuje se u Horáckého muzea. Najdete ho v budově bývalé renesanční radnice ze 16. století, přestavěné v 18. a 19. století. Prohlídkový okruh má 22 zastavení, mimo jiné budete obdivovat sochu Františka Palackého od Jana Štursy (slavný sochař má na náměstí také rodný dům) a mnohá další díla. Ne nadarmo se tomuto městu přezdívá sochařská galerie pod širým nebem.

Kunhuta láka

Při procházce neminete ani kostel sv. Kunhuty a jeho sgrafita na fasádě či nejstarší část, gotický presbytář z konce 14. století. Stavte se také na původně renesančním zámku, který byl barokně přestavěn a následně ještě upraven v novorenesančním slohu. Právě tady sídlí Horácká galerie a její stálá expozice moderního českého sochařství, aktuálně lze vidět také fotografickou výstavu Photographia Natura 2021. Plánek prohlídkového okruhu a více informací najdete zde.

Lidové Křižánky

Když vyjedete z města na sever, přibližně po 20 kilometrech jízdy autem se dostanete do horské obce Křižánky, která se skládá z několika místních částí a zajímavá je hned ze dvou důvodů. Jednak tudy vede historická zemská hranice mezi Čechami a Moravou a za druhé většina domů je roubených, jde o typické horácké stavby na Českomoravském pomezí. Hlavním poznávacím znakem chalup, které se už v roce 1995 staly vesnickou památkovou rezervací, představuje bedněný štít s podlomenicí a valbičkou. Tahle horská vesnička byla dříve hodně spojená se sklářstvím a také s pilníkářstvím. To druhé si můžete připomenut i díky zdejší naučné stezce.

Zdroj: Koruna Vysočiny