Spoléháte se na to, že vaše domovy zabezpečí hromosvod, nebo při mimořádně silné bouřce vytahujete důležité přístroje ze zásuvky? Průzkum společnosti Schneider Electric zjistil, že přepěťovou ochranu používá jen malé množství domácností.

Spotřebiče v ohrožení

Právě změny v napětí mohou být nebezpečné pro některé citlivé domácí spotřebiče, jako jsou počítače, domácí kotle, laptopy, routery, ale i televize a herní konzole. Chvilkový výpadek elektrické energie a změna napětí v síti mohou vést nejen k poškození přístroje, ale bohužel i ke ztrátě zásadních dat. To může být obrovskou komplikací například pro malé firmy či podnikatele, kteří mají v domácím počítači uložené firemní účetnictví.

Atmosférické přepětí:

Zdroj: Youtube

Bleskosvod, nebo zásuvka?

Mnoho lidí vůbec neví, že existuje možnost ochrany spotřebičů před bouřkou. Spíš se spoléhají na to, že dostatečně funguje bleskosvod, popřípadě při opravdu silné bouřce vytáhnou dražší spotřebiče ze zásuvky. Někteří lidé se utěšují alespoň tím, že za případnou škodu dostanou zaplaceno a mají majetek pro tyto případy pojištěný. „Přitom velmi účinná řešení, která elektroniku spolehlivě ochrání, stojí doslova jen několik stokorun, často zlomek ceny samotného spotřebiče,“ uvádí Petr Baudyš z divize Secure Power společnosti Schneider Electric.

Možnosti ochrany

Přepěťovou ochranu používá jen málo uživatelů, přestože je snadné ji nainstalovat a ochrání před kolapsem. Navíc nezapomínejme, že bouřka není jen záležitostí parného léta, nezřídka se objevuje i v zimě. A čekat v chladu na opravu kotle, který poškodilo přepětí, není nic příjemného.

Blesky škodí majetku

Blesky škodí majetku

Každým rokem bouřky způsobí škodu za desítky tisíc korun. Podle České asociace pojišťoven bylo za loňský rok hlášeno 4 568 případů, kdy škodu na majetku způsobil úder blesku. A 15 374krát bylo hlášeno poškození majetku v důsledku přepětí v síti – počet těchto škod se meziročně zvýšil o 3,5 %.

Co je to UPS?

Minimum obyvatel používá Uninterruptible Power Supply (UPS), tedy záložní zdroje. Zatímco přepěťová ochrana zabezpečí síť před kolísáním napětí, UPS poslouží v případě, že proud vypadne úplně. Záložní zdroj je zařízení, které udržuje v chodu připojená zařízení, a umožňuje je tak několik minut napájet i při výpadku proudu, což je nesmírně důležité a brání to například ztrátě důležitých dat. Uživatel má tak čas uložit rozpracované soubory v počítači a přístroj standardně vypnout. Dalších pět procent respondentů je naopak velmi opatrných a doma mají nainstalovanou jak přepěťovou ochranu, tak právě i UPS.

Zdroje: Schneider Electric, Trilobit, Elektro