Posedět si v barvami zářící podzimní zahradě či na terase, jejíž truhlíky ještě zdaleka neřekly poslední slovo, je lákavá představa, ovšem méně lákavé jsou teploty, které i při jasném počasí nezadržitelně klesají. Posezení se pak mění v záležitost vhodnou pro otužilce, případně je nutné vybavit se teplými dekami a plédy. Ale naštěstí existuje ještě jedna možnost, jak udělat z podzimního venkovního dýchánku příjemnou záležitost, při které se nemusíme choulit do pokrývek.

Při potřebě venkovního zahřátí je z čeho vybírat

Tou možností jsou venkovní ohřívače a zářiče, které už jsme si zvykli vídat na otevřených zahrádkách restaurací, ale využijeme je stejně dobře i na vlastní zahradě. Jejich výběr je vskutku velký, proto je dobré jejich nákup promyslet a vybrat takový, který bude přesně vyhovovat našim požadavkům. Zlatko Slebodník z oddělení elektro projektových marketů Hornbach říká jednoznačně: „Tepelný zářič je topidlo, jehož zdrojem je plyn, elektřina nebo kombinace obojího. Nejdříve je nutné si ujasnit, kde budete zařízení využívat, neboť klíčovým kritériem pro výběr přenosného vytápění je vždy velikost vytápěného prostoru.“

Poté co si ujasníme, kde budeme ohřívač používat, je vhodné zaměřit se na technické parametry, jako je výkon, počet nastavitelných stupňů ohřevu, přítomnost termostatu nebo pojistky proti přehřátí a také rozměry. U elektrických zářičů je nutné vzít v úvahu jejich umístění a délku přívodního kabelu, u topidel s ventilátorem zase hlučnost. Pokud chcete s ohřívačem často manipulovat a přemisťovat ho z místa na místo, je také důležitá hmotnost.

Plynový ohřívač vám poslouží venku

Pokud váháte mezi plynovým a elektrickým ohřívačem, tak rozhodujícím faktorem je, kde chcete topidlo používat. „Plynová topidla jsou vhodná do exteriéru nebo do dobře odvětraných místností,“ radí Zlatko Slebodník. Pokud si tedy chcete zpříjemnit posezení na terase, balkoně, pod pergolou nebo v otevřeném altánu, plynový ohřívač bude pro vás ten pravý. Tyto ohřívače využívají většinou 10kilogramovou propanbutanovou lahev, která je ale skryta v konstrukci zářiče, takže nijak nekazí estetický dojem. Výhodou těchto praktických a mobilních zařízení je nezávislost na elektrické síti, jejich spotřeba je minimální, naopak účinnost velmi vysoká, zajistí sálavé teplo do vzdálenosti několika metrů. Uživatelé také jistě ocení možnost regulace výkonu dle aktuální potřeby. Tomu také odpovídá poněkud vyšší pořizovací cena, která se může pohybovat až kolem 8 tisíc korun, jistou nevýhodou může být nižší efektivita infrazáření.

S elektrickým ohřívačem se nemusíte bát vymrzlé chaty

Oproti tomu tepelné zářiče na elektrický pohon jsou vhodné, pokud si chcete přitopit v interiéru. „Ohřívače na elektřinu jsou ideálním řešením pro rychlé a pohodlné vytopení místností, které nevyužíváme tak frekventovaně. Velmi často nachází využití v rekreačních objektech s nepravidelným provozem, jako jsou chaty nebo chalupy. Jejich nespornou výhodou je možnost nasměrování tepla a okamžitý náběh vytápění,“ říká Zlatko Slebodník. Tato topidla navíc mají ochranu proti přehřátí a lze je také snadno přenášet. Na trhu je dostupných několik druhů, které se liší jak tvarem, tak způsobem ohřevu vzduchu. Nevýhodou jejich používání pak může být spotřeba elektrické energie a omezená životnost infrazářivek, mají ale zase nižší pořizovací cenu.

Každopádně tyto ohřívače podstatně rozšíří využití terasy či zahrady a zpříjemní pobyt v chatách či chalupách. Posezení v podzimním chladu, které by nás běžně už vůbec nenapadlo, se s těmito pomocníky rázem změní v příjemnou a útulnou záležitost.

Zdroje: Hornbach.cz