Starý dobrý vlašák

Máte na zahradě ořešák? Tak vězte, že vlastníte malý poklad. Ořech, obzvláště ten vlašský, pojmenovaný po Vlaších (tedy Italech), byl v minulosti považován za lék na různé neduhy. Jeho mladé listy trhané v letních měsících se používaly k výrobě odvarů, které sloužily při léčbě zánětových onemocnění. Listy se zároveň hojně používaly jako hnědé barvivo, a to jak na vlasy, tak i třeba v malířství. Nás ale zajímají plody ořešáku.

Oříšek podporuje činnost mozku

Pod zelenou slupkou a tvrdým kabátkem se skrývá jádro vlašského ořechu. Vzhledem připomíná lidský mozek a právě jemu pomáhá. Jeho rozumné pojídání podporuje mozkovou činnost a zároveň uklidňuje nervovou soustavu, takže je ideální zejména pro školáky. Přestože oříšek obsahuje veliké množství tuků, je i plný vitaminů (A, C a B) a minerálů (fosfor, železo, draslík, vápník, hořčík a zinek). Denně byste svým ratolestem měli dopřát dvě lžičky medu s několika jadérky ořechů. S vlašskými oříšky to ale nepřehánějte, jsou totiž hůře stravitelné.

ČTĚTE TAKÉ:

Jídlo i zábava

Při servírování oříšků je důležité dávat pozor na jejich čerstvost. Zbavte se plesnivých, žluklých nebo zčernalých jader, která by natropila pěknou neplechu. S loupáním vám mohou pomáhat i větší děti a totéž platí i u vaření jednoduchých oříškových jídel. Z vlašáků se dají připravit vynikající koláče (skvělá je obzvláště kombinace oříšků s medem, skořicí, rozinkami či hřebíčkem), perníky, bábovky, müsli nebo vynikající ořechový chléb. Vlašské ořechy se dají přidat i do zeleninových salátů nebo těstovin a ořechovou drtí můžete posypat krupicovou kaši.

Do pomazánek

Ořechy se dají využít i jako surovina k výrobě vynikající pomazánky. Stačí, když necháte změknout máslo při pokojové teplotě a pak do něj přidáte med a rozdrcená jadýrka vlašských ořechů. Směs dobře promícháte a namažete na pečivo. Zbylou oříškovou dobrotu uchovávejte v lednici.

Aby vám oříšky déle vydržely

Ideální pro konzumaci jsou čerstvé podzimní ořechy. Pokud jste si je nasbírali do zásoby, dbejte na jejich důkladné vysušení a dobré uskladnění. Vlašské oříšky dejte v tenké vrstvě na dobře větrané místo, a až se usuší, přeneste je do sklepa. Druhou variantou je vyloupat jádra oříšků a uchovávat je v ledničce nebo je rovnou zamrazit. Ořechové skořápky nevyhazujte, můžete si z nich s dětmi vyrobit vánoční dekoraci nebo je využít jako vánoční lodičky na pouštění svíček.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com